Az amerikai hadügy a Microsoftot választotta az Amazon helyett hálózata modernizálására

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.
Donald Trump (b) és Jeff Bezos (j). Nem rajonganak egymásért.Fotó: CHRIS KLEPONIS/dpa Picture-Alliance/AFP

Az elemzőket és a piacokat is meglepve az amerikai védelmi minisztérium pénteken a Microsoftot hirdette ki győztesnek a számítógépes hálózatai modernizálását célzó, tíz éves, tíz milliárd dollár költségvetésű JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure) programja megvalósítására. Ez azért volt meglepő, mert az Amazon egyrészt a felhő alapú szolgáltatások piacán toronymagas piacvezető a 45 százalékos részesedésével, ráadásul 2018-ban már elnyerte a CIA számítógépes hálózatának modernizálására kiírt tendert.

Más szempontból viszont talán nem is annyira furcsa a döntés. Donald Trump köztudottan gyűlöli az Amazon vezérét, Jeff Bezost, aki a Washington Postnak is a tulajdonosa, márpedig Trump, mint minden más, nem őt ajnározó jobboldali lapot, a Washington Postot is gyűlöli. Nem is rejtette véka alá, hogy szívesebben látná, ha más kapná a megbízást. Mint mondta, vannak más "remek vállalatok", amiknek esélyt kéne adni a tenderen.

Trump nyilvánvaló ellenérzései miatt ezért az elmúlt hetekben az a pletyka terjedt, hogy a Pentagon nem egy céget bízna meg a projekttel, hanem több céget is felkérne részfeladatokra. Ehhez képest döntött úgy pénteken a minisztérium, hogy mégis csak egy cégre, a Microsoftra bízza a modernizációt.

A Microsoft egyelőre nem kommentálta a döntést. Az Amazon közleményében azt írta, hogy ők "az egyértelmű piacvezetők" a felhő alapú szolgáltatások piacán, és egy olyan eljárás, amely pusztán az ajánlatokra koncentrált volna "nyilvánvalóan más eredményre vezetne". (Via The New York Times)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.