Soros György büszke rá, hogy milyen ellenségei vannak

külföld
2019 október 26., 05:51

"Soros György milliárdos emberbarát, egykori valutakereskedő, a liberalizmus bajnoka és - bizonyos körökben - a mumus. Ez utóbbi jelzőt a jelek szerint kitüntetésként viseli" - kezdi a New York Times a magyar származású milliárdossal készült interjúját. "Büszke vagyok rá, hogy milyen ellenségeim vannak" - mondta erről a lapnak Soros, aki Manhattan elitnegyedében, az Upper East Side-on található otthonában beszélt a lap újságírójával.

A Sorost ellenségüknek tartók listáján a legnagyobb név persze Donald Trump, de szerepel rajta az elnök ügyvédje, Rudy Giuliani és a kínai kormány is. És, teszem hozzá innen, Budapestről, Orbán Viktor is.

A Times szerint Soros ellenségei főkép közéleti szerepvállalását - a Hillary Clintonnak és a Demokrata Pártnak adott anyagi támogatását, illetve alapítványa, a Nyílt Társadalom a világ 120 országában folytatott emberi jogi tevékenységét vetik a szemére. A lap szerint Soros is reflektál a bírálatokra, a héten publikálta "A nyílt társadalom védelmében" című esszégyűjteményét, amiben védelmébe veszi az integrált, globális gazdaságon és a jogállamon alapuló világképét, bár elismeri, hogy az most, Trump kereskedelmi háborúja és a Brexit idején kevésbé tűnik népszerű opciónak. De szerinte ez hamarosan a visszájára fordulhat. Az antiglobalista trend Trumppal ért a csúcsra, de szerinte Trump "abberáció". És mert az elnök "nyilvánvalóan a nemzeti érdek elé helyezi önérdekét", ez "jövőre elhozhatja a bukását". "Vagyis én azt jóslom, hogy meg fognak változni a dolgok".

Soros úgy tippeli, hogy Elizabeth Warren szenátor lehet majd Trump demokrata kihívója, akit ő maga is a legalkamasabb jelöltnek tart. Ehhez gyorsan hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy Warrent támogatná - a Times újságírójának megjegyzése szerint talán azért, mert maga is rájött, hogy az ilyen nyilatkozatait Warren ellenfelei akár Warren lejáratására is használhatják. "Én nem támogatok senkit, mert szeretném, hogy bárkivel együtt tudjak működni" - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.