Videó arról, ahogy odébb tolnak egy 120 éves világítótornyot Dániában

Kedden odébb toltak Dániában egy 120 éves világítótornyot, mert az a veszély fenyegette, hogy az erózió miatt összedől. Itt látható videón a művelet:

Az Északi-tenger partján emelkedő, 23 méter magas Rubjerg Knude világítótornyot, ami Dánia egyik fő turistalátványossága, síneken mozgó gördülőalkalmatosságra helyezték, hogy nagyon alacsony sebességgel 70 méterrel odébb, biztonságos helyre tolják.

Amikor a torony 1900-ban elkezdett működni az ország északnyugati partvidékén, még 200 méterre volt a tengerparttól, de a homokos part folyamatos eróziója miatt mára 6 méterre megközelítette a víz.

Az 1000 tonnás építmény áttelepítése sokba kerül, de Arne Boelt hjoerringi polgármester szerint nem volt más választásuk, mert különben le kellett volna bontani a tengerbe omlás veszélye miatt.

Lea Wermelin dán környezetvédelmi miniszter nemzeti kincsnek nevezte az évente 250 ezer látogatót vonzó világítótornyot, aminek a megmentéséhez a tárcája 5 millió koronával (220 millió forint) járul hozzá.

A használaton kívüli világítótorony már 1968-ban beszüntette a hajózást segítő tevékenységét. Rövid ideig múzeumként működött, egyebek közt az erózióval, a futóhomokkal vívott küzdelmet mutatta be.

Az ingatag homokdűnén emelkedő építmény végül múzeumként is megszűnt létezni, mivel a futóhomok maga alá temetett két szomszédos épületet.

Az áthelyezési művelet 10 méter/óra tervezett sebességgel zajlott, így akár 10 órán át is eltarthat. Az első fél órában 1,4 métert tett meg a guruló világítótorony.

A művelet sikere számos tényezőtől, köztük elsősorban az időjárástól függ, de a hjoerringi polgármester szerint megéri vállalni a kockázatot.

A toronytól nem messze 2008-ban lebontottak egy román stílusú templomot, amelyet ugyancsak az a veszély fenyegetett, hogy beleomlik a tengerbe. Az 1250-ben épült Maarup templomban forgatták az első Oscar-díjas dán film, a Babette lakomája (1987) több jelenetét. (BBC, MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.