Az új görög kormány szigorította a menekülttörvényt

Több 444 videó?
Szeretném
Menekült gyerekek a leszboszi Moria Menekülttáborban 2019. október 17-én.Fotó: Aggelos Barai/NurPhoto

Görögország parlamentje csütörtök este gyorsított eljárásban megszavazta a három hónapja megválasztott jobboldali kormány új menekültügyi törvényét. Az ellenzék, a segélyszervezetek és a jogvédők már csak ezért is tiltakoznak, szerintük a 237 oldalas törvény tanulmányozására a kormány csak napokat hagyott a normál eljárásban rendelkezésre álló hónapok helyett.

Az új szabályozás alapján a kormány katasztrófavédelmi minisztere szerint a menekültkérelmeket a jövőben hatvan napon belül elbírálják, és azokat, akiknek a kérelmét elutasították, visszatoloncolják Törökországba. Ez elég bátor vállalás. A görög bürokrácia az elmúlt években képtelennek bizonyult a kérelmek időszerű elbírálására, jelenleg 68000 kérelem vár elbírálásra, vannak menedékkérők, akik öt-hat éve várnak kérelmük elbírálására.

A korábban kormányzó szélsőbaloldali Sziriza közben azzal vádolja a jobboldali kormányt, hogy a menekültproblémát illegális bevándorlási kérdéssé próbálja átminősíteni, pedig a Görögországba érkezők "döntő többsége háborús övezetből érkezik". A Human Rights Watch egy helyi illetékese, Eva Cosse szerint a törvénytervezet "nyílt próbálkozás a menekülteknek járó védelem korlátozására és a kitoloncolások fokozására". (Via The Guardian)