Elhullott társaikon élő kannibál hangyakolóniát találtak egy lengyel atombunkerben

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Rendkívül érdekes megfigyelést tett egy 2013-ban felfedezett hangyakolóniáról a lengyel Tudományos Akadémia magyar származású kutatója, Maák István Elek. A hangyakolóniát egy elhagyott atombunkerben találták, ahol a szovjet hadsereg tárolta tömegpusztító fegyvereit a kommunizmus éveiben.

A kolónia a világtól teljesen elzártan létezett, olyan erdei hangyák alkották, melyek fő kolóniája a bunker szellőzőrendszerében építette ki bolyát. A szellőzőnyiláson lepotyogó hangyák viszont képtelenek voltak visszajutni társaikhoz. Meglepő módon mégsem pusztultak ki, hanem élő közösséget alkottak, mely méretében már-már az anyakolóniájával vetekedett.

Maák megfigyelései alapján immár azt is tudjuk, hogyan élhetett túl az amúgy szaporodásképteptelen dolgozókból álló kolónia a fénytől, tápláléktól, csapadéktól elzárt, életre teljesen alkalmatlan bunkerben. A hangyák elhullott társaik testét eszik, az utánpótlást pedig a szellőzőből lepotyogók nyújtják a kolóniának.

Maákék kísérletképpen létrát építettek a hangyáknak, hogy vissza tudjanak mászni a szellőzőcsőbe. Elsőre csak száz példányt eresztettek fel, de miután kiderült, hogy az anyakolónia lakói sajátjaikként azonosítják őket, megnyitották az utat a többi bunkerben rekedt hangya előtt is, így a bunker rövid időn belül ki is ürült. (Via Sky News)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.