Amerikaielnökválasztás2020
Trump
43%
232
Biden
57%
306

Michael Bloomberg, némi meglepetésre, az utolsó pillanatban mégis elindul az amerikai elnökválasztáson

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Michael Bloomberg amerikai üzletember, volt New York-i polgármester és a világ egyik leggazdagabb embere hivatalosan is bejelentette pénteken, hogy indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért. A 77 éves milliárdos vállalkozó már be is adta az elnökjelöltségért folytatandó küzdelemhez szükséges dokumentumokat Alabamában. 

Bloomberg két hónappal a 2001. szeptemberi terrortámadások után lett New York polgármestere, és három cikluson keresztül vezette a metropoliszt. Korábban demokrata volt, de az első választ republikánus színekben nyerte, majd függetlenként indult. 

Rudy Giuliani korábbi New York-i polgármester, Donald Trump üzletember, Michael Bloomberg New York-i polgármester és Bill Clinton volt elnök, valamint Joe Torre és Billy Crystal 2008-ban a Trump National Golf ClubbanFotó: Rick Odell/Getty Images/AFP

Lassan másfél évtizede újra és újra felmerül, hogy elindul az elnökválasztáson, de idén márciusban a menetrendszerinti találgatásokra határozottan állította, hogy nem indul a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, sőt, visszavonul a politikától is. Ehhez képest csütörtökön közeli munkatársa révén tudatta újságírókkal, hogy mégis fontolgatja az indulást, majd péntek este, a határidő lejárta előtti órákban leadta a szükséges dokumentumokat Alabamában. 

A BBC gyorselemzése szerint három oka lehet, hogy meggondolta magát, és mégis indul:

  • mert azt gondolja, nyerhet;
  • mert szeretné alakítani a közbeszédet, formálni a vitákat;
  • mert megengedheti magának.

Az első felvetés azért érdekes, mert Bloomberg híres arról, hogy komoly közvélemény-kutatói csapata van és hogy üzleti döntéseiben is az adatelemzésre támaszkodik. 

Előrejelzések szerint nem hagyományos választási kampányt folytat majd, éppen azért, mert későn lépett az elnökjelöltségre pályázók soraiba. 

Fotó: Bryan Bedder/AFP

Amerikai lapok arról írnak, hogy a milliárdos és tanácsadói úgy döntöttek: Bloomberg nem kampányol abban a négy államban, ahol az elsők között szavaznak jövőre. Kihagyja tehát, hogy kampánnyal győzze meg Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina szavazóit. Helyette az úgynevezett nagy államokra - tehát azokra, amelyek sok elektort adnak, mint például Texas vagy Kalifornia - összpontosítja majd a figyelmét és a kampányát. Ezt a stratégiát pénteken este kiadott közleményében Howard Wolfson közvetve megerősítette. Úgy fogalmazott: „bizakodunk, hogy a szuperkedden voksoló államokban megvetjük majd a lábunkat”. A szuperkedden - amely március első keddje - 12 tagállamban voksolnak egyszerre. 

A várható stratégiát több kommentátor is túlságosan kockázatosnak tartja, annál is inkább, mert a Demokrata Párt sajtóhírek szerint nem fogadja őt örömmel. A New York Times meg is említette: a párton belül erős kétségek vannak azt illetően, hogy Bloomberg képes-e meggyőzni a párt vezető személyiségeit elnökjelölti alkalmasságáról.

Trump már nyilatkozott is, senkinek nevezte Bloomberget, és kijelentette: „Nincs még egy olyan ember, aki ellen arra szívesen indulnék, mint a kis Michael.” Az amerikai elnök arra is kitért, és ebben speciel megbízhatóbb elemzők is egyetértenek vele, hogy Bloomberg leginkább a most épp legesélyesebb demokrata jelölt, Joe Biden szavazóit tudhatja megszólítani. (BBC, MTI)

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.