Országosan többen, a magyar lakta területeken az átlagnál kevesebben szavaznak a romániai elnökválasztáson

Tbg
2019 november 10., vasárnap 9:45
32

A szavazási kedv valamivel magasabb, mint a legutóbbi, öt évvel ezelőtt rendezett elnökválasztáson, amikor az első fordulóban délelőtt 10 óráig a jogosultak 6,55 százaléka adta le voksát a romániai elnökválasztás első fordulójában.

A magyarlakta térségekben - ahogy a 2009-es és 2014-es elnökválasztáson is - az országos átlagnál jóval kisebbnek látszik a részvétel.

A legkevesebben Kovászna megyében szavaztak, ott a részvétel alig haladta meg a 4,5 százalékot. Szatmár megye volt hátulról a második 4,8 százalékos, Hargita megye pedig hátulról a harmadik 5,1 százalékos részvétellel a reggeli órákban. Országos szinten a legmagasabb, 9,4 százalékos részvételt a Duna-menti Teleorman megyében és a főváros metropoliszövezetének számító Ilfov megyében regisztráltak délelőtt 10 órakor.

Az eredményeket a romániai választási bizottság, a BEC honlapján lehet követni.

A tisztségre 14 jelölt pályázik, közöttük az újrázni kívánó Klaus Iohannis államfő is. A romániai magyar párt, az RMDSZ saját jelöltet indított, Kelemen Hunort.

„A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek – a kormány éléről nemrég leváltott Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek – van jó esélye arra, hogy a voksok több mint 40 százalékára számító, újrázni készül Klaus Iohannis jelenlegi államfő ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában.” - írja a Főtér. (MTI/Maszol/Főtér)