Nincs mit beismernem, vallotta Gy. T. a bíróságon

bűnügy
2019 november 12., 08:44

"Nincs mit beismernem" - felelte Póta Péter bíró első kérdésére Gy. T. médiavállalkozó, a Magyar Úszószövetség egykori elnöke. Gy. felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés vádjával állt kedden bíróság elé. Gy.-t üzleti riválisa, Fenyő János 1998. február 11-i meggyilkolása miatt, a merénylet megrendelésével vádolják.

Kedden az új szabályok szerinti előkészítő ülést tartották, ezen az ügyésznek, a vádlottnak és a védőnek kötelező megjelenniük. A vád ebben az eljárásban ismerteti bizonyítékait, a vádlott pedig nyilatkozik bűnösségéről. Ha ártatlannak vallja magát, vagy nem nyilatkozik, akkor ő is elő kell terjessze saját bizonyítékait. A későbbiekben már csak olyan bizonyítékot terjeszthet elő, amelyről az előkészítő ülés idején még nem tudott.

Fenyő és Gy. az 1990-es években megkerülhetetlen figurái voltak a magyar médiának, előbbi a videókölcsönzésből felfuttatott birodalmával, a VICO-val sorban vásárolt fel lapokat, ekkoriban ő volt például a Népszava kiadója is. Gy. ezidőben a Nap-Tévé vezetőjeként a reggeli televíziós piacon volt egyeduralkodó, rendszeres beszállítója a köztelevíziónak.

A vád szerint Gy. és Fenyő üzleti konfliktusa durvult el annyira, hogy Gy. 1997-ben elhatározza, hogy "a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet". A vád szerint Gy. előbb egy, "az éjszakai életből közismert" személyt bízott meg a gyilkossággal, aki 12 millió forintért vállalta ezt, de aztán a hatmillió forintos előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást. Az "éjszakai életből közismert" személy Tasnádi Péter, aki maga vallotta, hogy Gy. fel akarta őt bérelni.

Gy. a vád szerint ekkor kereste meg a gyilkossággal az olajügyekből ismert P. T.-t, az Energol egykori ügyvezetőjét, aki az azóta az 1998. július 2-i Aranykéz utcai robbantás, illetve Fenyő János megölése miatt már elítélt Jozef Rohácot bízta meg a feladattal.

A Magyar Nemzet szeptemberben azt írta, hogy az ügyészség szerint "igazolható" Gy. szerepe a gyilkosságban, épp ezért azt ajánlották neki, hogy ha beismerő vallomást tesz, 12 év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől való eltiltásra ítélik.

Az ügyészség azért ennyire biztos a dolgában, mert a P. T. elleni más eljárások során a birtokukba kerültek a felvételek, amiken az üldözési mániás maffiózó a telefonbeszélgetéseit rögzítette. Gy. szerint a felvételek pont őt igazolják, mivel azokon szerinte az hallatszik, hogy P. mindenféle trükkel ki akarja vele mondatni, hogy köze volt Fenyő halálához, ám ő ezt többször is visszautasította. Az ügyészség szerint viszont a hangfelvételek és további bizonyítékok alapján igazolni lehet Gy. felbujtói szerepét az ügyben.

Gy.-t 2018 áprilisában, bő húsz évvel a gyilkosság után gyanúsították meg Fenyő János megöletésével. A bíróság akkor 200 millió forintos óvadék ellenében enyhítette lakhelyelhagyási tilalmát. Az óvadékot azóta Gy. visszakapta.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.