Nincs mit beismernem, vallotta Gy. T. a bíróságon

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"Nincs mit beismernem" - felelte Póta Péter bíró első kérdésére Gy. T. médiavállalkozó, a Magyar Úszószövetség egykori elnöke. Gy. felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés vádjával állt kedden bíróság elé. Gy.-t üzleti riválisa, Fenyő János 1998. február 11-i meggyilkolása miatt, a merénylet megrendelésével vádolják.

Kedden az új szabályok szerinti előkészítő ülést tartották, ezen az ügyésznek, a vádlottnak és a védőnek kötelező megjelenniük. A vád ebben az eljárásban ismerteti bizonyítékait, a vádlott pedig nyilatkozik bűnösségéről. Ha ártatlannak vallja magát, vagy nem nyilatkozik, akkor ő is elő kell terjessze saját bizonyítékait. A későbbiekben már csak olyan bizonyítékot terjeszthet elő, amelyről az előkészítő ülés idején még nem tudott.

Fenyő és Gy. az 1990-es években megkerülhetetlen figurái voltak a magyar médiának, előbbi a videókölcsönzésből felfuttatott birodalmával, a VICO-val sorban vásárolt fel lapokat, ekkoriban ő volt például a Népszava kiadója is. Gy. ezidőben a Nap-Tévé vezetőjeként a reggeli televíziós piacon volt egyeduralkodó, rendszeres beszállítója a köztelevíziónak.

A vád szerint Gy. és Fenyő üzleti konfliktusa durvult el annyira, hogy Gy. 1997-ben elhatározza, hogy "a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet". A vád szerint Gy. előbb egy, "az éjszakai életből közismert" személyt bízott meg a gyilkossággal, aki 12 millió forintért vállalta ezt, de aztán a hatmillió forintos előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást. Az "éjszakai életből közismert" személy Tasnádi Péter, aki maga vallotta, hogy Gy. fel akarta őt bérelni.

Gy. a vád szerint ekkor kereste meg a gyilkossággal az olajügyekből ismert P. T.-t, az Energol egykori ügyvezetőjét, aki az azóta az 1998. július 2-i Aranykéz utcai robbantás, illetve Fenyő János megölése miatt már elítélt Jozef Rohácot bízta meg a feladattal.

A Magyar Nemzet szeptemberben azt írta, hogy az ügyészség szerint "igazolható" Gy. szerepe a gyilkosságban, épp ezért azt ajánlották neki, hogy ha beismerő vallomást tesz, 12 év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől való eltiltásra ítélik.

Az ügyészség azért ennyire biztos a dolgában, mert a P. T. elleni más eljárások során a birtokukba kerültek a felvételek, amiken az üldözési mániás maffiózó a telefonbeszélgetéseit rögzítette. Gy. szerint a felvételek pont őt igazolják, mivel azokon szerinte az hallatszik, hogy P. mindenféle trükkel ki akarja vele mondatni, hogy köze volt Fenyő halálához, ám ő ezt többször is visszautasította. Az ügyészség szerint viszont a hangfelvételek és további bizonyítékok alapján igazolni lehet Gy. felbujtói szerepét az ügyben.

Gy.-t 2018 áprilisában, bő húsz évvel a gyilkosság után gyanúsították meg Fenyő János megöletésével. A bíróság akkor 200 millió forintos óvadék ellenében enyhítette lakhelyelhagyási tilalmát. Az óvadékot azóta Gy. visszakapta.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.