Nincs mit beismernem, vallotta Gy. T. a bíróságon

bűnügy
2019 november 12., 07:44
comments 130

"Nincs mit beismernem" - felelte Póta Péter bíró első kérdésére Gy. T. médiavállalkozó, a Magyar Úszószövetség egykori elnöke. Gy. felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés vádjával állt kedden bíróság elé. Gy.-t üzleti riválisa, Fenyő János 1998. február 11-i meggyilkolása miatt, a merénylet megrendelésével vádolják.

Kedden az új szabályok szerinti előkészítő ülést tartották, ezen az ügyésznek, a vádlottnak és a védőnek kötelező megjelenniük. A vád ebben az eljárásban ismerteti bizonyítékait, a vádlott pedig nyilatkozik bűnösségéről. Ha ártatlannak vallja magát, vagy nem nyilatkozik, akkor ő is elő kell terjessze saját bizonyítékait. A későbbiekben már csak olyan bizonyítékot terjeszthet elő, amelyről az előkészítő ülés idején még nem tudott.

Fenyő és Gy. az 1990-es években megkerülhetetlen figurái voltak a magyar médiának, előbbi a videókölcsönzésből felfuttatott birodalmával, a VICO-val sorban vásárolt fel lapokat, ekkoriban ő volt például a Népszava kiadója is. Gy. ezidőben a Nap-Tévé vezetőjeként a reggeli televíziós piacon volt egyeduralkodó, rendszeres beszállítója a köztelevíziónak.

A vád szerint Gy. és Fenyő üzleti konfliktusa durvult el annyira, hogy Gy. 1997-ben elhatározza, hogy "a játszma végleges lezárása érdekében megöleti a sértettet". A vád szerint Gy. előbb egy, "az éjszakai életből közismert" személyt bízott meg a gyilkossággal, aki 12 millió forintért vállalta ezt, de aztán a hatmillió forintos előleg átvétele után nem teljesítette a megbízást. Az "éjszakai életből közismert" személy Tasnádi Péter, aki maga vallotta, hogy Gy. fel akarta őt bérelni.

Gy. a vád szerint ekkor kereste meg a gyilkossággal az olajügyekből ismert P. T.-t, az Energol egykori ügyvezetőjét, aki az azóta az 1998. július 2-i Aranykéz utcai robbantás, illetve Fenyő János megölése miatt már elítélt Jozef Rohácot bízta meg a feladattal.

A Magyar Nemzet szeptemberben azt írta, hogy az ügyészség szerint "igazolható" Gy. szerepe a gyilkosságban, épp ezért azt ajánlották neki, hogy ha beismerő vallomást tesz, 12 év fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől való eltiltásra ítélik.

Az ügyészség azért ennyire biztos a dolgában, mert a P. T. elleni más eljárások során a birtokukba kerültek a felvételek, amiken az üldözési mániás maffiózó a telefonbeszélgetéseit rögzítette. Gy. szerint a felvételek pont őt igazolják, mivel azokon szerinte az hallatszik, hogy P. mindenféle trükkel ki akarja vele mondatni, hogy köze volt Fenyő halálához, ám ő ezt többször is visszautasította. Az ügyészség szerint viszont a hangfelvételek és további bizonyítékok alapján igazolni lehet Gy. felbujtói szerepét az ügyben.

Gy.-t 2018 áprilisában, bő húsz évvel a gyilkosság után gyanúsították meg Fenyő János megöletésével. A bíróság akkor 200 millió forintos óvadék ellenében enyhítette lakhelyelhagyási tilalmát. Az óvadékot azóta Gy. visszakapta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.