Hőhullám súlyosbítja a helyzetet a bozóttüzekkel küzdő Ausztráliában

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Slaggal mentek a bozóttűzre az ausztrál gazdálkodók.Fotó: PETER PARKS/AFP

Nem elég, hogy még mindig nem sikerült megfékezni az ország két államában pusztító száznál is több bozóttüzet Ausztráliában, a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban hőhullám súlyosbíthatja a helyzetet.

Ez a fiatalember pokróccal próbálja megfékezni a bozóttüzet.Fotó: WILLIAM WEST/AFP

A hatóságok attól tartanak, hogy a hőségben a kiszáradt aljnövényzet még könnyebben lángra kaphat, fokozva ezzel a pusztító tüzeket. A természeti katasztrófák sorozatában ezidáig legalább négyen vesztették életüket.

Warren smith otthona elpusztult, de legalább a kutyája megmenekült.Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Az előrejelzések szerint a hétvégén 40 fokot is meghaladó hőség várható. És ha ez nem lenne elég, az előrejelzések szerint a következő hetekben nem nagyon számíthatnak csapadékra sem, ami lassíthatná a tüzek terjedését. És még a szél is felerősödhet, megkönnyítve a tüzek terjedését. Arról nem is beszélve, hogy a nagy hőségben ha felhőszakadásokra nem is, zivatarokra számítanak, a villámlás pedig könnyen újabb tüzeket gyújthat.

Ketten figyelik, ahogy a tűz közelít az otthonukhoz.Fotó: WILLIAM WEST/AFP

Queenslandben a hatóságok ezért attól tartanak, hogy bár pénteken némileg javult a helyzet, de ez hamarosan romlásnak indulhat. Az állam tűzoltóságának szóvivője, Kevin Reading szerint ők arra számítanak, hogy januárig olthatják majd a tüzeket, hiszen Ausztráliában még csak tavasz van, most jön csak az igazi hőség.

Richard Wright ingóságaiból se maradt sok.Fotó: WILLIAM WEST/AFP

(Via BBC)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.