Illegális erdőirtásokról forgatott a Netflix stábja, amikor fatolvajok támadtak rájuk Romániában

külföld
2019 november 18., 17:13

A Transindex ír arról, hogy november 27-én mutatják majd be a Netflixen a Broken című dokumentumfilm-sorozatot, melyben oknyomozó újságírók annak járnak utána, hogy minek köszönhetően lehetnek annyira olcsók az olcsó termékek. 

A sorozat felvezetője szerint olyan gyártási folyamatokat fognak majd bemutatni, melyek sokszor csalással, korrupcióval és hanyagsággal járnak együtt, gyakran a közegészség és közbiztonság árán. 

link Forrás

Az egyik rész a romániai illegális fakivágásokról szól majd: a Domogled-Cserna Nemzeti Park és a Retyezát Nemzeti Park területén évek óta zajlik olyan illegális erdőirtás, mely után a sok évszázados erdőből származó fa olcsó bútor formájában jut el a világ minden részére, és mint a Transindex írja, sokszor úgy, hogy a fogyasztók nem is tudják, hogy honnan ered a fa a bútorukhoz. 

A Netflix stábját a bútorgyárakba került fát végigkövető romániai forgatáson Gabriel Păun, az Agen Green elnöke kísérte. Ő mesélt arról, hogy a forgatás idején rémálomszerű élményekben volt részük a stábbal, amikor a Cserna völgyében véletlenül összefutottak néhány fatolvajjal, akik megtámadták őket. 

„Az történt, hogy mikor az erdő közepén, a Domogled-Cserna Nemzeti Parkban jártunk, kereszteztük az útját néhány fatolvajnak, akiket pont három hónappal azelőtt azon kaptunk rajta, hogy illegálisan fát vágnak egy Romsilva-alkalmazott segítségével. Valószínűleg felismertek, valószínűleg haragudtak ránk, mivel feljelentést tettünk a rendőrségen és bűnvádi eljárás indult ellenük - de nem akkor azonnal, hanem miután továbbvittük az ügyet, mivel a helyi rendőrség megpróbálta eltussolni. Csak miután a megyei rendőrséghez és az erdészeti gárdához fordultunk, azután állapították meg a tényállást.” – mesélte erről az aktivista, aki így folytatta: 

"Abban a pillanatban, amikor megláttak engem a stábbal, nem is álltak szóba velünk, hanem kivágtak gyorsan egy-egy vastag fát az úton keresztbe előttünk és utánunk, és elbarikádozták az utunkat. Egyszer csak gyakorlatilag ott találtuk magunkat fogolyként, akaratunk ellenére".

Elmondása szerint a fatolvajok ezután újabb törzseket vágtak ki, hogy tönkretegyék a stábot szállító gépkocsikat. "Valahogyan megszabadultunk anélkül, hogy bárkinek baja esett volna, de mindenki nagyon megrémült. A legszomorúbb, hogy a szóban forgó erdő az UNESCO Világörökség része, és azt kockáztatjuk, hogy elveszti ezt a címet az illegális erdőirtás miatt" - mesélte Paun. 

Az aktivista mesélt arról is, hogy elsőnek meglepődött, amikor megtudta, hogy a Netflix Romániát választotta az erdőirtásról szóló epizódhoz. De mint kiderült, az amerikai stáb azért döntött így, mert megdöbbentek azokon a híreken, hogy az EU-tag Romániában erdészeket és erdővédő aktivistákat gyilkolnak meg. 

"Papíron a nemzeti parkok védettek, de a valóságban ugyanúgy folyik ott is a fakivágás, mint egy akármilyen vágható erdőben. Az erdőirtás olyan méreteket öltött, hogy már többet vágnak ki illegálisan, mint törvényesen. Mivel az illegális fakitermelés mértéke - amely meghaladta a 20,6 millió köbmétert évente - ennyire riasztó, a kormány ezelőtt egy évvel úgy döntött, hogy titokban tartja ezeket az adatokat. Ám az utóbbi hónapban nyilvánosságra került az erdőirtás valódi mértéke, a DIICOT vizsgálódik, és reméljük, hogy az év végére lesz valami konkrét eredménye" - mondta még el az aktivista. 

A Transindex cikke azt is megjegyzi, hogy az utóbbi években az Agent Green beperelte a Romsilvát, bíróságon követelte az olyan erdészeti üzemtervek semmissé nyilvánítását, amelyeket környezeti hatástanulmányok nélkül kezdtek el alkalmazni.

Arról korábban mi is írtunk, hogy környezetvédő szervezetek Brüsszeltől remélnek védelmet a román erdőknek. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.