Az Egyesült Államoknak nincs többé problémája a ciszjordániai zsidó telepekkel

külföld
2019 november 19., 05:32
comments 167

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket, jelentette be hétfőn Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Pompeo Ciszjordánia leendő státuszával nem kívánt foglalkozni, mert az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Anemzetközi jog szerinte egyébként sem fog önmagában békét teremteni. 

Az Egyesült Államok ezzel egy több évtizedes konszenzust rúgott fel. 1978-ban, még Jimmy Carter elnöksége idején mondták ki először, hogy a telepek ellentétesek a nemzetközi joggal. Ronald Reagan ezt visszavonta, azóta viszont minden amerikai elnök, ha nem is törvénytelennek, de illegitimnek tekintette a megszállt palesztin területeken létrehozott zsidó telepeket, összhangban az ENSZ-határozatokkal. 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Abu Dhabiban 2019 szeptemberében.
photo_camera Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Fotó: MANDEL NGAN/AFP

A 140 ciszjordániai telepen összesen nagyjából 600 ezer zsidó él, a palesztinok pedig régóta maguknak követelik a területeket, mondván, hogy ez lehetetlenné teszi egy független palesztin állam létrehozását. A nemzetközi közösség támogatja is a palesztinok követelését a béketárgyalásokon. 

Az Európai Unió elhatárolódott a mostani döntéstől, és egy brüsszeli közleményben megerősítette, hogy továbbra is elítéli az izraeli kolonizációt. „Az Európai Unió álláspontja a palesztin területen folyó izraeli kolonizációval kapcsolatban világos és változatlan: minden telepítési tevékenység törvényellenes, és veszélybe sodorja a kétállami megoldást és a tartós béke kilátásait.”

A Palesztin Hatóság véleménye szerint a washingtoni döntéssel „az Egyesült Államok teljesen elvesztette a szavahihetőségét, és már nincs semmilyen szerepe a békefolyamatban”. Az Egyesült Államok azt a veszélyt idézi fel, hogy „a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel”.

„Nincs rá joga és nincs felhatalmazva arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket” - áll a közleményben. 

Az izraeli külügyminisztérium szerint ugyanakkor mostantól fogva „nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére”. (BBC, MTI) 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.