Mérföldkőhöz érkezett a toalettkutatás a vécé világnapján

egészség
2019 november 19., 12:36
comments 169

Olyan síkos vécébevonatot fejlesztettek ki amerikai Penn State University kutatói, ami90 százalékkal csökkentheti az öblítéshez szükséges vizet.Ez nem kis mennyiség, hiszen naponta világszerte 141 milliárd liter vizet, Afrika teljes vízfogyasztásának hatszorosát használjuk csak erre a célra. Ráadásul a bevonat megelőzi a vécékagylókban a baktériumok elszaporodását és csökkenti a kellemetlen szagokat is. 

„Kutatócsoportunk kifejlesztett egy hatékony, biológiai alapú, folyékony, salak- és baktériumtaszító bevonatot, amely alapvetően elvégzi a toalett öntisztítását” - mondta Tak-Sing Wong, az egyetem gépészmérnök docense. Ez azt jelenti, hogy a bevonat használata esetén 

a vécékefét is örökre elfelejthetjük.A sprayt - ami a teflonnál is síkosabb - ötven öbítésenként kell használni, hiszen a vizelet oldja a bevonatot. (MTI) 

Egyébként éppen november 19-én van a vécé világnapja, amivel az ENSZ a szennyvízelvezetés és a higiénia fontosságára akarja felhívni a figyelmet. A Magyar Víziközmű Szövetség közleménye idézi az UNICEF 2019-es adatait, melyek szerint

  • 4,2 milliárd ember él biztonságosan kezelt szennyvíztisztítás nélkül – ez a világ népességének több, mint fele
  • a nem megfelelő higiénia évente 432 000 hasmenéses halált okoz, 
  • az elhúzódó konfliktusok által érintett országokban élő öt évnél fiatalabb gyermekek átlagosan közel hússzor nagyobb valószínűséggel halnak meg hasmenéses betegségben - amelyeket a biztonságos víz és a higiénia hiánya okoz -, mint a közvetlen erőszak miatt.

Magyarországon a háztartások 98 százalékában van közműves ivóvízellátás, a közműves csatornázottság pedig meghaladja a 80 százalékot. 

„Amennyiben ezeket a számokat a fentebb olvasott adatokkal összehasonlítjuk, elgondolkodhatunk azon, hogy vajon mi mit teszünk környezetünk megóvása érdekében?!”- teszi fel a kérdést a Víziközmű Szövetség, és arra kér mindenkit, hogy próbáljon „mostantól tudatosabban élni, környezettudatosabban gondolkodni és úgy bánni a vízzel, a környezetünkkel és a Földdel, hogy az a következő generációk számára is elérhető és élhető legyen!” 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.