András yorki herceg visszalép a királyi kötelezettségeitől

külföld
2019 november 20., 18:06
comments 85

András yorki herceg közölte, hogy visszalép a királyi kötelezettségeitől, mert a Jeffrey Epstein-botrány „jelentős zavart” okoz a brit királyi családnak. Azt mondta, engedélyt kért a királynőtől a visszavonulásra a „belátható jövőben”. Azt is mondta, mélyen együtt érez Epstein áldozataival és mindazokkal, akik „valamilyen lezárást” szeretnének.

András yorki herceg 2019. november 3-án.
photo_camera Fotó: Lillian Suwanrumpha/AFP

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti kapcsolatokat ápolt Epsteinnel, aki korábban a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Epsteint a nyáron újra őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban holtan találták a börtöncellájában. A halottkémi vizsgálat megállapítása szerint öngyilkosságot követett el.

Az ügy hosszú évek óta parázslik, de 4 éve újra felszínre került, mert kiderült: Epstein ellen szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata polgári peres keresetet nyújtott be egy floridai bíróságon. A feljelentő, a most 35 éves Virginia Roberts-Giuffre szerint Epstein New Yorkban, Londonban és az Amerikai Virgin-szigeteken 2001-ben és 2002-ben többször is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

András herceg vendégeskedett Jeffrey Epstein kastélynak beillő floridai otthonában is, a néhai mágnás egykori barátnője, Ghislaine Maxwell londoni házában pedig 2001-ben közös kép is készült róla és a fiatal nőről, akinek derekát a yorki herceg a fotón átkarolja. Az 59 éves András – II. Erzsébet királynő 3. gyereke, aki most a 8. a brit trónutódlási sorban – a BBC-nek egy interjúban kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre és közte. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.