Van 10 jó érvünk amellett, hogy miért könyvet vegyél karácsonyra

hirdetés
2019 november 21., 13:02
ad

November 22. és december 15-e között tartják az Első Ünnepi Könyvvásárt, ahol a legnagyobb magyar könyvkiadók és számos magyar szerző is tiszteletét teszi. A Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán felállított fűtött sátorban a látogatók három héten át csaknem mindennap válogathatnak a legnagyobb sikerkönyvek közül, illetve az alkotókkal is megismerkedhetnek. Lesz olvasnivaló, lesznek kedvezmények, lesz minőségi enni- és innivaló, és lesznek kultúrprogramok – ráadásul olyanok, amiket nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is élvezhetnek.

Hogy miért érdemes ellátogatni a vásárra?

1. MERT A KÖNYV TÖKÉLETES AJÁNDÉK.

Kevesen gondolnak bele, hogy a könyv milyen fantasztikus tárgy. Egy ólomrétegekkel bevont, hajszálvékony csíkokra vágott fadarabot forgatunk a kezünkben, miközben hallucinálunk – hát, ezt nevezzük olvasásnak. Az írásbeliség felfedezésével az emberiség generációkon át megőrizhette a felhalmozott tudását. A kézzel másolt kódexekhez csak a kiválasztott kevesek fértek hozzá, de a nyomtatást feltaláló Gutenbergnek köszönhetően az olvasás élménye idővel a szélesebb tömegekhez is eljuthatott.

Egy könyv, bármiről is szóljon, mindig elárul valami fontosat a létezés titkairól és a minket körülvevő világról. Mindegy, hogy Dosztojevszkij moralitásával, a Grimm fivérek sötét hangvételű gyermekmeséivel, vagy Ayn Rand objektivista filozófiájával ismerkedünk, a könyv az az eszköz, ami egyszerre ismertethet meg bennünket mások nézőpontjával, vagy kiszakíthat minket a hétköznapjainkból. Egy könyvborító mögött mindig egy új, megismerésre váló világ lapul. Lássuk be: ennél szebb ajándékot nem adhatunk senkinek.

2. MERT NINCS MÉG EGY ILYEN LÉPTÉKŰ KARÁCSONYI KÖNYVVÁSÁR.

Az Első Ünnepi Könyvvásárt a Károlyi utca 16-ban, az ötödik kerületben tartják, a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán felállított fűtött sátorban. A rendezvény háromhetes – november 22-től december 15-ig tart –, és december 7-ét leszámítva mindennap este nyolc óráig várják a látogatókat. A vásáron jelen lesznek a legnagyobb magyar könyvkiadók – a Helikon, a Jelenkor, a Kolibri, a Libri, a Park, a Kalligram, a Scolar és a Jaffa Kiadó –, akik könyvújdonságokkal és sikerkönyvekkel várják a látogatókat. Több mint 500 cím közül válogathatunk, és többet jelentős kedvezménnyel vásárolhatunk meg.

De nemcsak olvasnivalót találhatunk. Ha kedvünk tartja, vehetünk diafilmeket is; részt vehetünk felolvasásokon és beszélgetéseken és a szervezők direkt családoknak és gyerekeknek tervezett programokat is kínálnak.

3. MERT AZ ELSŐ LÁTOGATÓK AJÁNDÉKKÖNYVET KAPNAK.

Ha sikerül az elsők között érkeznünk (16.00-tól nyitunk), már jól jártunk, ugyanis biztosan nem fogunk könyv nélkül hazamenni. Aki ennnyire lelkes, az nyilván amúgy sem távozna üres kézzel, de az első száz látogatónak a rendezők ajándékkal kedveskednek – természetesen könyvekkel. A korán érkezők három cím közül választhatnak:

• Bödőcs Tibor: Addig se iszik

• Barabási Albert-László: A képlet

• Dr. Seuss: A Grincs

Hogy a méltán népszerű humorista regényét, a sikeresség mechanizmusát vizsgáló kutatómunkát, vagy a karácsonyi mesekönyvet tartjuk szimpatikusnak, az már rajtunk áll, de ebből a felhozatalból mindenki találhat a kedvére valót.

4. MERT ITT OLCSÓN KAPHATUNK JÓ KÖNYVEKET ÉS DIAFILMEKET.

A vásáron számos ünnepi kedvezménnyel várják a látogatókat. Már egy könyv vásárlásával is 10 százalék kedvezményt kaphatunk, de ez az arány szigorúan monoton nő: ha két könyvet veszünk, 20, ha hármat, akkor 30 százalékkal olcsóbban kaphatjuk meg a kiválasztott könyveket. Aki jobban szereti a kockázatot a kiszámíthatóságnál, vásárolhat zsákbamacskát is: a Zsákbamacska-könyvek egységesen 499 forintért kaphatók. (Szokatlan, de hatékony módszere az önajándékozásnak.) Aki diafilmet keres az is megtalálhatja a számítását, ugyanis az idén 65 éves Diafilmgyártó is jelen lesz a vásáron. A kollekciójuk egyes darabjait 1.290 forintos egységáron kínálják.

5. MERT TALÁLKOZHATUNK TÖBB MAGYAR SIKERKÖNYV SZERZŐIVEL.

A szervezők nemcsak kirakodóvásárban gondolkoznak: arra is odafigyeltek, hogy egy kicsit közelebb hozzák egymáshoz az írót és az olvasót. A rendezvényen jelen lesz – többek között – Bödőcs Tibor és Kőhalmi Zoltán, Kepes András és Gárdos Péter, Bálint György és Bánó András, Náray Tamás és Koltai Róbert, Farkasházi Réka és Dolák-Saly Róbert, Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva, Mautner Zsófi és Váncsa István, Böjte Csaba és Boldizsár Ildikó, Simon Márton és Varró Dániel, Szabó T. Anna és Szőcs Géza... és még sokan mások.

6. MERT A SZERZŐK NEMCSAK BIODÍSZLETKÉNT LESZNEK JELEN.

Persze, nem sok értelme lenne meghívni a sikerkönyvek szerzőit, ha nem vennének részt a programokon is. Az Első Ünnepi Könyvvásáron az olvasók személyesen találkozhatnak a kedvenceikkel, dedikáltathatják a megvásárolt könyveket, illetve új kedvenceket is találhatnak, ha meghallgatnak egy beszélgetést vagy egy felolvasást.

7. MERT A SZERVEZŐK NEMCSAK SZELLEMI TÁPLÁLÉKKAL KÉSZÜLNEK.

A karácsonyi vásárok érzékszervek elleni terrorja – vagyis az obligát kürtőskalács-és lacipecsenye-szag – ezúttal nem zavar majd a könyvek böngészése közben. A vásár idejére a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarába költözik a nagymarosi V4 bisztró, ami a visegrádi országok gasztronómiai különlegességeit és a Dunakanyar-környéki termelők alapanyagaiból készült specialitásait kínálja a látogatóknak. Persze, a hagyományos karácsonyi csemegék sem maradnak el: lesz karácsonyi forralt bor, grog, sült gesztenye, és más finomságok is.

8. MERT A GYEREKEK IS IMÁDNI FOGJÁK.

A szervezők hétvégén zenés gyerekprogramokkal várják az egész családot, de nemcsak az a céljuk, hogy eltereljék a kicsik figyelmét, hogy a szülők nyugodtan vásárolhassanak. A gyerekeknek szóló olvasnivalók sem maradnak el: kaphatók lesznek a Kolibri Kiadó újdonságai, A karácsony nagy könyve, a legújabb Geronimo Stilton-kaland, a Karácsonyi ének, illetve számos kiadvány, amik a Disney- és Marvel-univerzumokban játszódnak. (Utóbbival az idősebbeknek sem késő megismerkedniük.)

9. MERT A GYEREKKÖNYVEK MEGVÁSÁRLÁSÁVAL MÁS GYEREKEKET IS MEGAJÁNDÉKOZHATUNK.

Ha az Első Ünnepi Könyvvásáron gyerekeknek szóló kiadványt vásárolunk, a szervezők minden eladott példányhoz hozzátesznek még egyet. Az így összegyűjtött könyvadományt ezután eljuttatják a dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban élő gyerekekhez. Az alapítványt létrehozó Böjte Csaba testvérrel személyesen is találkozhatunk december 4-én, szerdán délelőtt 11 órakor. A közönségtalálkozón Böjte Csaba az ünnepvárásról mesél, és dedikálja a Helikon Kiadó gondozásában megjelent köteteit.

10. MERT A PROGRAMKÍNÁLAT JÓVAL TÚLMUTAT A KÖNYVVÁSÁRLÁSON.

Könyvet vásárolni mindig lehet (és érdemes is!), ahogy olvasni is mindig lehet (és érdemes is!), de ehhez nem mindig társul olyan körítés, mint az Első Ünnepi Könyvvásáron. A teljes programlista felsorolása szétfeszítené a cikk kereteit, de megemlítenénk néhány, érdekesnek tűnő eseményt:

• November 22. 18.00 Testamentumok – Margaret Atwood regényeiből Udvaros Dorottya és Mészáros Blanka olvasnak fel részleteket.

• November 23., 10.00–15.00 Mesékkel ünneplünk! – a Kolibri Kiadó karácsonyváró programja.

• November 25., 18.00 Meg se kínáltak – Bödőcs Tibor felolvasást tart legújabb regényéből.

• November 30., 11.00 Családi gumiszoba – Dolák-Saly Róbert zenés gyerek- és szülőfoglalkoztatót tart.

• December 1., 17.00 Bálint gazda: a százéves kertész – Bálint György és Bánó András beszélgetése.

• December 3., 18.00 Lakoma – gasztronómiai témájú beszélgetés Mautner Zsófival és Váncsa Istvánnal.

• December 4., 11.00 Találkozás Böjte Csaba testvérrel.

• December 8., 11.00 A szomjas troll – Varró Dániel olvas fel gyerekeknek.

• December 10., 18.00 Rókák esküvője – Simon Márton költészeti estje.

• December 12., 18.00 Amikor a mama lelegelte a papa haját – beszélgetés Karafiáth Orsolyával.

A felsorolás korántsem teljes, de a programlistát a rendezvény hivatalos oldalán, illetve a Facebookon is elérhetjük.