A kínai drónok betiltását tervezik az Egyesült Államokban

külföld
2019 november 24., 16:01
comments 86

A kémkedéstől való félelemre hivatkozva az Egyesült Államokban hamarosan szigorú törvényeket fogadhatnak el, mely értelmében a helyi, állami és szövetségi ügynökséget többet nem vásárolhatnának a kínai drónóriás, a DJI termékeiből. 

Egy törvénytervezet a tiltásról már a Képviselőház előtt van, és hasonló javaslat készül a Szenátus elé is: a tervezetek megalkotói szerint Kína arra használhatja a dróntechnológiáját, hogy adatokat gyűjtsön. Múlt hónapban az amerikai belügyminisztérium több mint 800 drónját, a teljes flottáját rendelte vissza a földre, mivel mind vagy kínai gyártmányúak voltak, vagy tartalmaztak kínai alkatrészeket. 

DJI Mavic 2 Pro drón
photo_camera DJI Mavic 2 Pro drón Fotó: Hauke-Christian Dittrich/dpa Picture-Alliance/AFP

A törvény egyik beterjesztője a republikánus Rick Scott, aki szerint a kínai nemzetbiztonsági törvények értelmében, a DJI-hez hasonló vállalatok kötelesek a birtokukba jutott adatokat átadni a kínai kormánynak. 

Ugyanakkor mind az Axios cikke megjegyzi, vannaj, akik csak piactorzítási kísérletként tekintenek a törvényre, és szerintük megalapozatlan a kínai kémkedésről szóló vád. Ezt állítja a kaliforniai dróngyártó, a 3DR alapítója, Chris Anderson is. Cége sokáig a DJI elsőszámú amerikai konkurense volt, de végül elbuktak, ma már szoftvereket gyártanak, melyeket a DJI is használ. A DJI amerikai szóvivője, Michael Oldenburg szerint is célzott támadást indítottak a kínai cégek ellen.

Az Axios cikkében idéznek több kormányzati jelentést is az elmúlt évből, melyek szintén felmentették a DJI-drónokat a gyanú alól, és alapos vizsgálat után arra jutottak, hogy kormányügynökségek használhatják ezeket. 

Ugyanakkor a cikk szerint sokak szemében az a koklúzió, hogyha a kínai drónok esetleg nem is továbbítanak érzékeny adatokat, akkor is hiba egy ennyire jelentős technológia esetén egy stratégiai vetélytárs termékeire hagyatkozni. 

A problémát viszont az okozza, hogy egyelőre nem látni, ki léphet majd a kínai drónok helyére: ezt a technológiát ennyiért ugyanis jelenleg az amerikai cégek nem tudják hozni. És ha lezárják a piacot, az növelni fogja a költségeket, miközben vélhetően ront majd a termékek minőségén is. 

A DJI részesedése az amerikai drónpiacon 70-80 százalék között mozog, és az óriáscég jön elő a legtöbb fejlesztéssel, miközben az áraik végig versenyképesek maradnak. 

Az új törvény viszont egyetlen kormányügynökségnek sem hagyná, hogy közpénzt DJI-drónokra költsön, ami nehéz helyzetbe hozna sok szervet, a drónok használata ugyanis egyre elterjedtebb a legkülönfélébb feladatkörökben. 

Az amerikai kormány a hamarosan vélhetően fellépő piaci űrt hazai gyártókkal töltené fel, és már el is indítottak egy nemzeti drónprogramot, amivel az amerikai gyártókat támogatnák. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.