A kínai drónok betiltását tervezik az Egyesült Államokban

A kémkedéstől való félelemre hivatkozva az Egyesült Államokban hamarosan szigorú törvényeket fogadhatnak el, mely értelmében a helyi, állami és szövetségi ügynökséget többet nem vásárolhatnának a kínai drónóriás, a DJI termékeiből. 

Egy törvénytervezet a tiltásról már a Képviselőház előtt van, és hasonló javaslat készül a Szenátus elé is: a tervezetek megalkotói szerint Kína arra használhatja a dróntechnológiáját, hogy adatokat gyűjtsön. Múlt hónapban az amerikai belügyminisztérium több mint 800 drónját, a teljes flottáját rendelte vissza a földre, mivel mind vagy kínai gyártmányúak voltak, vagy tartalmaztak kínai alkatrészeket. 

DJI Mavic 2 Pro drónFotó: Hauke-Christian Dittrich/dpa Picture-Alliance/AFP

A törvény egyik beterjesztője a republikánus Rick Scott, aki szerint a kínai nemzetbiztonsági törvények értelmében, a DJI-hez hasonló vállalatok kötelesek a birtokukba jutott adatokat átadni a kínai kormánynak. 

Ugyanakkor mind az Axios cikke megjegyzi, vannaj, akik csak piactorzítási kísérletként tekintenek a törvényre, és szerintük megalapozatlan a kínai kémkedésről szóló vád. Ezt állítja a kaliforniai dróngyártó, a 3DR alapítója, Chris Anderson is. Cége sokáig a DJI elsőszámú amerikai konkurense volt, de végül elbuktak, ma már szoftvereket gyártanak, melyeket a DJI is használ. A DJI amerikai szóvivője, Michael Oldenburg szerint is célzott támadást indítottak a kínai cégek ellen.

Az Axios cikkében idéznek több kormányzati jelentést is az elmúlt évből, melyek szintén felmentették a DJI-drónokat a gyanú alól, és alapos vizsgálat után arra jutottak, hogy kormányügynökségek használhatják ezeket. 

Ugyanakkor a cikk szerint sokak szemében az a koklúzió, hogyha a kínai drónok esetleg nem is továbbítanak érzékeny adatokat, akkor is hiba egy ennyire jelentős technológia esetén egy stratégiai vetélytárs termékeire hagyatkozni. 

A problémát viszont az okozza, hogy egyelőre nem látni, ki léphet majd a kínai drónok helyére: ezt a technológiát ennyiért ugyanis jelenleg az amerikai cégek nem tudják hozni. És ha lezárják a piacot, az növelni fogja a költségeket, miközben vélhetően ront majd a termékek minőségén is. 

A DJI részesedése az amerikai drónpiacon 70-80 százalék között mozog, és az óriáscég jön elő a legtöbb fejlesztéssel, miközben az áraik végig versenyképesek maradnak. 

Az új törvény viszont egyetlen kormányügynökségnek sem hagyná, hogy közpénzt DJI-drónokra költsön, ami nehéz helyzetbe hozna sok szervet, a drónok használata ugyanis egyre elterjedtebb a legkülönfélébb feladatkörökben. 

Az amerikai kormány a hamarosan vélhetően fellépő piaci űrt hazai gyártókkal töltené fel, és már el is indítottak egy nemzeti drónprogramot, amivel az amerikai gyártókat támogatnák. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.