A spanyol szélsőjobboldal nem szavazta meg a nők elleni erőszakot elítélő állásfoglalást

külföld
2019 november 25., 20:21

Több mint harminc spanyol városban vonultak utcára tüntetők hétfőn a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. A spanyol fővárosban a rendőrség adatai szerint mintegy négyezren gyűltek össze, és az ügyvezető spanyol szocialista kormány több minisztere is megjelent.

Tüntetés Madridban
photo_camera Tüntetés Madridban Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

"Nem vagyunk itt mindannyian, a halottak hiányoznak" - skandálták a tüntetők Barcelonában, ahol a városi rendőrség szerint mintegy tízezren vonultak fel és követhették óriási kivetítőn erőszakot elszenvedett nők megrendítő vallomásait.

Toledóban egyperces néma főhajtással vette kezdetét a tüntetés, annak a 26 éves nőnek az emlékére, akit épp ezen a napon gyilkolt meg párja Tenerifén, és aki ebben évben az 52. halálos áldozata a családon belüli erőszaknak Spanyolországban.

A dél-európai országban 2003 óta készítenek erről nyilvántartást, azóta 1027 nőt gyilkolt meg egykori vagy aktuális párja.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja hosszú idő óta most először politikai vihart kavart Spanyoloroszágban. A VOX bevándorlásellenes, szélsőjobboldali párt ugyanis több önkormányzatban nem szavazta meg azokat a nyilatkozatokat, amelyekben a közintézmények elítélték volna a nők elleni erőszakot.

Madridban tíz éve most először nem született ilyen állásfoglalás, amelyet José Luis Martínez-Almeida, a város konzervatív néppárti (PP) polgármestere is nehezményezett.  "Ez nem ideológiai kérdés, hanem egy társadalmi valóság, amely ellen együtt kell küzdeni" - foglalt állást a legnagyobb spanyol ellenzéki párt közleményében.

photo_camera Fotó: OSCAR DEL POZO/AFP

Andalúziában - ahol a tartományok közül a legmagasabb a meggyilkolt nők aránya, összesen 12-en haltak bele idén a bántalmazásba - Alejandro Hernández, a VOX helyi parlamenti frakcióvezetője azzal indokolta pártja elutasító szavazatát, hogy szerintük a felvonulások és a nyilatkozatok is propagandisztikusak, és úgy vélik, hogy "az erőszaknak nincs neme".

Carmen Calvo, az ügyvezető szocialista kormány miniszterelnök-helyettese nyilatkozatában 40 éves visszalépésnek minősítette a párt álláspontját. "A spanyol társadalom sokkal előbbre jár, mint a szélsőjobboldal" - jegyezte meg. Hangsúlyozta: arra van szükség, hogy az együttélés és az egyenlőség értékeit terjesszék az oktatásban. (MTI, Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.