Kiállítják Orbán földgömbjének a pontos mását az Országos Széchényi Könyvtárban

2019 november 27., szerda 20:26
179

Az Index írta meg, hogy a Karmelita kolostorban, Orbán Viktor munkahelyén a Perczel László által készített Perczel-glóbusz hasonmása található.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a Karmelita kolostorban Patrick J. Deneen amerikai politológust, A liberalizmus kudarca című könyv szerzőjét 2019. november 14-én. Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az 1862-ben készült, 132 cm átmérőjű gömböt Velencében 1881-ben különdíjjal tüntették ki a III. Nemzetközi Földrajzi Konferencián. (Csak 1965-ben készült annál nagyobb, egy 2 méternél is nagyobb, átvilágítós domborművű magyar földgömb, az ma az ELTE TTK-n látható.)

Az eredeti, 1862-ben elkészült földgömböt a nemzeti könyvtár Térképtárában őrizik. A Perczel-glóbuszt sokáig nem állították ki, az eredeti mű az évek során teljesen elhalványodott, a lakkréteg annyira elsárgult, hogy már az óceánokat sem nagyon lehetett megkülönböztetni a szárazföldektől, egy korábbi restaurálásnál a sérült részeket új réteggel fedték le, és még az állványzata is megrogyott. De a földgömb készítésének 150. évfordulójára a Perczel-földgömböt digitalizálták, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársai és hallgatói elkészítették a virtuális másolatát, majd idén 3 példányban fizikailag is legyártották az eredeti méretben. Az egyik került Orbán munkahelyére, a másik az ELTE-re, a harmadik az OSZK-ba. Az első nem, az utóbbi mostantól a nagyközönség számára is látható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt