Kiállítják Orbán földgömbjének a pontos mását az Országos Széchényi Könyvtárban

Az Index írta meg, hogy a Karmelita kolostorban, Orbán Viktor munkahelyén a Perczel László által készített Perczel-glóbusz hasonmása található.

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja a Karmelita kolostorban Patrick J. Deneen amerikai politológust, A liberalizmus kudarca című könyv szerzőjét 2019. november 14-én.Fotó: Fischer Zoltán/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

Az 1862-ben készült, 132 cm átmérőjű gömböt Velencében 1881-ben különdíjjal tüntették ki a III. Nemzetközi Földrajzi Konferencián. (Csak 1965-ben készült annál nagyobb, egy 2 méternél is nagyobb, átvilágítós domborművű magyar földgömb, az ma az ELTE TTK-n látható.)

Az eredeti, 1862-ben elkészült földgömböt a nemzeti könyvtár Térképtárában őrizik. A  Perczel-glóbuszt sokáig nem állították ki, az eredeti mű az évek során teljesen elhalványodott, a lakkréteg annyira elsárgult, hogy már az óceánokat sem nagyon lehetett megkülönböztetni a szárazföldektől, egy korábbi restaurálásnál a sérült részeket új réteggel fedték le, és még az állványzata is megrogyott. De a földgömb készítésének 150. évfordulójára a Perczel-földgömböt digitalizálták, az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszékének munkatársai és hallgatói elkészítették a virtuális másolatát, majd idén 3 példányban fizikailag is legyártották az eredeti méretben. Az egyik került Orbán munkahelyére, a másik az ELTE-re, a harmadik az OSZK-ba. Az első nem, az utóbbi mostantól a nagyközönség számára is látható. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.