Meghalt Charlie Balogh, az arizonai pizzéria örökös orgonistája

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Világhírről talán túlzás lenne beszélni, de az biztos, hogy a napokban elhunyt Charlie Baloghtól rengetegen búcsúztak el. Nehéz amerikaibb dolgot elképzelni annál, mint amivel Balogh ismert lett: az arizonai Mesa városában működő Organ Stop Pizza pizzéria orgonistája volt, 1991-től egészen a múlt héten bekövetkezett haláláig. 

A magyar származású Charlie már az Egyesült Államokban, New Jersey államban született, és testvére, David által megírt életrajza szerint 11 évesen kezdett el zenével foglalkozni. Felnőtt korára bárorgonista lett, több helyen is játszott, sőt, egy michigani vendéglátóhelynek idővel zenei igazgatója, majd pedig tulajdonosa is lett. 1991-ben költözött családjával együtt Arizonába, emellett rendszeresen koncertezett is országszerte, az Amerikai Színházi Orgonisták Társasága az év orgonistájának választotta 2000-ben. 

A pizzériában Balogh egy hatezer sípos Wurlitzer orgonán játszott; egy phoenix-i magazin beszámolója szerint ez lehetett a legnagyobb ilyen típusú hangszer a világon. A magyar származású orgonista az étterem külön számára kialakított, forgatható színpadán játszott a vendégeknek.

A Youtube-on bőven akadnak vendégek által rögzített videók: Balogh többnyire  ismert amerikai filmek zenéit játssza vacsora mellé:

Mint a Take Out írja, évtizedekkel ezelőtt jóval gyakoribb volt, hogy a vendéglátóhelyek orgonákkal legyenek felszerelve, de mára a legtöbb ilyen hely vagy bezárt vagy átalakult, az Organ Stop Pizza és Charlie Balogh a műfaj egyik utolsó veteránja volt. És az orgonisták száma annyira visszaszorult az országban, hogy ma már sokszor a templomok is nehezen találnak zenészeket maguknak. Egyelőre arról nem tudni, hogy lesz-e, aki Organ Stop színpadán átveszi Charlie örökségét, de a pizzéria Facebook-oldalán rengetegen búcsúztatják az orgonistát: 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.