Annyi a kokain Nyugat-Európában, hogy már exportra is jut

külföld
2019 december 01., 07:59
comments 54
Mostanában rendszeresen mos partra kokaintéglákat a víz Franciaországban is.
photo_camera Mostanában rendszeresen mos partra kokaintéglákat a víz Franciaországban is.

Olyan mértékben telített lett az európai kokainpiac, hogy a nyugat-európai országok, bár ott egyáltalán nem termelnek kokaint, mostanra exportőrré váltak a drogpiacon. A Telegraph cikke szerint már Ausztráliát, Törökországot és Oroszországot is nyugat-európai országokból látják el kokainnal.

A lap szerint a dél-amerikai rekordtermés és az új csempészútvonalak megnyitásának együttes hatása, hogy Nyugat-Európa felvevőpiacból mostanra tranzitországgá változott. Ilyen új csempészútvonalra példa a Telegraph szerint az, hogy a héten a spanyol hatóságok a történetük során először egy kokaincsempész tengeralattjárót is fogtak.

A Telegraph cikke részben az Europol 2019-es drogpiaci elemzésén alapul, Les Fiander, a tanulmány társszerzője szerint az európai piac átalakulása részben a túlkínálat eredménye, a túlkínálat pedig főleg abból fakad, hogy

  • a kolumbiai békefolyamat részeként visszavonuló szélsőbaloldali lázadócsoport, a FARC helyére kokatermesztők érkeztek;
  • a dél-amerikai kormányok nem tudnak már több gyomirtót bevetni a kokaültetvények ellen.

A jelentés szerint még mindig Belgiumon, Hollandián és Spanyolországon át érkezik a legtöbb kokain Európába. Összesítésük szerint az évi harmincmilliárd eurós európai drogpiacon már 31 százalék a kokain részesedése - a legnagyobb tétel, 39 százalék még mindig a kannabisz. (Via The Telegraph)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.