Annyi a kokain Nyugat-Európában, hogy már exportra is jut

Mostanában rendszeresen mos partra kokaintéglákat a víz Franciaországban is.

Olyan mértékben telített lett az európai kokainpiac, hogy a nyugat-európai országok, bár ott egyáltalán nem termelnek kokaint, mostanra exportőrré váltak a drogpiacon. A Telegraph cikke szerint már Ausztráliát, Törökországot és Oroszországot is nyugat-európai országokból látják el kokainnal.

A lap szerint a dél-amerikai rekordtermés és az új csempészútvonalak megnyitásának együttes hatása, hogy Nyugat-Európa felvevőpiacból mostanra tranzitországgá változott. Ilyen új csempészútvonalra példa a Telegraph szerint az, hogy a héten a spanyol hatóságok a történetük során először egy kokaincsempész tengeralattjárót is fogtak.

A Telegraph cikke részben az Europol 2019-es drogpiaci elemzésén alapul, Les Fiander, a tanulmány társszerzője szerint az európai piac átalakulása részben a túlkínálat eredménye, a túlkínálat pedig főleg abból fakad, hogy

  • a kolumbiai békefolyamat részeként visszavonuló szélsőbaloldali lázadócsoport, a FARC helyére kokatermesztők érkeztek;
  • a dél-amerikai kormányok nem tudnak már több gyomirtót bevetni a kokaültetvények ellen.

A jelentés szerint még mindig Belgiumon, Hollandián és Spanyolországon át érkezik a legtöbb kokain Európába. Összesítésük szerint az évi harmincmilliárd eurós európai drogpiacon már 31 százalék a kokain részesedése - a legnagyobb tétel, 39 százalék még mindig a kannabisz. (Via The Telegraph)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.