Leonardo DiCaprio tagadni kényszerült, hogy ő gyújtatta volna fel Amazóniát

Leonardo DiCaprio augusztus 22-én ezt a képet közölte Instagramján a brazil erdőtüzekről.Fotó: Instagram / Leonardo DiCaprio

Az Instagramon közzétett közleményben volt kénytelen reagálni Jair Bolsonaro, Brazília szélsőjobboldali elnökének vádjaira Leonardo DiCaprio. Bolsonaro még pénteken vádolta meg a hollywoodi szupersztárt azzal, hogy valójában olyan szervezeteket támogat, amelyek a tüzeket okozták. "Ez a Leonardo DiCaprio jó arc, ugye? Pénzt ad Amazónia felgyújtására" - közölte pénteken az elnöki palotájában adott rövid nyilatkozatában Bolsonaro.

A brazil elnök ugyanis éppen abban a tripben van, hogy az amazóniai erdőtüzeket nem azok a bányászok, fakitermelők és állattartók gyújtogatják, akiket direkt ő bíztatott fel Amazónia meghódítására, hanem az esőerdőket védő civil szervezeteknek dolgozó önkéntes tűzoltók annak reményében, hogy így majd több pénzt kapnak.

Bolsonaro az Alter do Chao önkéntes tűzoltóbrigádot pécézte ki. Egyes brazil rendőrök szerint ennek a csoportnak a tűzoltói direkt gyújtottak tüzeket, hogy aztán a lángokról készült képeket eladják a WWF-nek. DiCaprio most közölte, hogy momentán a WWF-et nem is támogatta, bár "az is méltó lenne a támogatására". A WWF egyrészt tagadta, hogy bármilyen támogatást kapott volna DiCapriótól, másrészt azt is, hogy egyáltalán képeket kaptak volna a tűzoltóktól. Mint írták, a csoportot 16800 dollárral támogatták, hogy tűzoltó berendezéseket vásárolhassanak.

DiCaprio félmillió dollárral támogatott az erdőirtás és az erdőtüzek ellen küzdő civil szervezeteket, magára haragítva ezzel Bolsonarót. Most az elnök pénteki vádjaira reagálva közölte, hogy "[E]bben az Amazónia számára válságos időszakban támogatom azokat a brazilokat, akik a természeti és kulturális örökségük megmentésén dolgoznak". Mint írta, "büszke rá" hogy azokat támogathatja, akik "e pótolhatatlan ököszisztéma védelmén dolgoznak". (Via Al-Jazeera)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.