Mobiltelefon-detektoros kamerákat szerelnek fel Új-Dél-Walesben

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Az ausztráliai Új-Dél-Walesben vasárnaptól mesterséges intelligencia szűri majd ki a vezetés közben mobilozó autósokat.Fotó: Nicolas Guyonnet/Hans Lucas

Vasárnaptól a vezetés közben mobilozó autósokat automatikusan felismerő kamerarendszert kapcsoltak be Ausztrália Új-Dél-Wales államában. A minden napszakban és időjárási körülmények között működő kameráktól a közúti halálesetek számának csökkenését remélik: úgy vélik, a rendszer bevezetésével két éven belül harmadával csökkenthetik a halálos balesetek számát.

A rendszer képes felismerni, hogy egy sofőr kezében mobiltelefon van. "Ez a rendszer a közlekedési kultúra megváltoztatását szolgálja" - nyilatkozta az ausztrál sajtónak az új-dél-walesi rendőrfőnök helyettese, Michael Corboy.

Az új-dél-walesi szabályozás szerint vezetés közben csak kihangosított telefont lehet, kizárólag hívások fogadására és indítására használni. Minden más mobilhasználat szabálytalan. Az új rendszer mesterséges intelligenciával szűri majd ki a vezetés közben mobilozókat. A gép által leválogatott képeket aztán egy arra hivatott rendőr még a saját szemével is ellenőrzi, mielőtt büntetést foganatosítana.

A hatóságok úgy számolnak, hogy az új kamerarendszer évente 135 millió felvételt készíthet majd. A rendszer bírálói szerint ez hatalmas terhelést jelent majd az új-dél-walesi bíróságoknak, mert ha csak a lefényképezett autósok 1,8 százaléka bukik le, az is évi 2,4 millió büntetést jelent majd, amit a megbírságoltak csak bíróságon tudnak megtámadni. (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.