Versenyt keménykednek a brit politikusok a pénteki terrortámadás után

külföld
2019 december 01., 07:30
comments 244
A november 29-i késes terrortámadás áldozatainak emlékére elhelyezett virágok a London Bridge lábánál.
photo_camera A november 29-i késes terrortámadás áldozatainak emlékére elhelyezett virágok a London Bridge lábánál. Fotó: NIKLAS HALLE'N/AFP

Hogyan szabadulhatott idő előtt a pénteki londoni terrortámadás elkövetője? Amióta kiderült, hogy a pénteken a London Bridge-en késsel ámokfutó, 28 éves Usman Khant 2012-ben a londoni értéktőzsde elleni bombatámadás terve miatt elvben határozatlan időre, de minimum nyolc évre bebörtönözték, mígnem a fellebbviteli bíróság határozott idejűre nem változtatta büntetését, nagy vita robbant ki a brit igazságszolgáltatás uralkodó gyakorlatáról.

A brit szabályozás szerint a határozott idejű börtönbüntetésekből gyakorlatilag a büntetés félidejében szabadulhatnak a foglyok, ezért a konzervatívok most leginkább rájuk mutogatnak. A munkáspárti válasz szerint valójában Khan most a 2012 óta hatalmon levő konzervatív kormányok intézkedései miatt lehetett szabadlábon, mert ők annak idején az alapvetően engedékeny gyakorlat ellensúlyozására bevezették az közbiztonsági őrizet (IPP - Imprisonment for Public Protection) intézményét. Az eredeti ítélet szerint Khant ilyen IPP-re ítélték azzal a feltétellel, hogy még akkor is leghamarabb nyolc év után szabadulhat csak, ha magaviselete kifogástalan, és minden jel szerint megjavult.

Ezt az ítéletet bírálta felül a fellebbviteli bíróság, és változtatta Khan büntetését határozott idejűre: 16 évre, amiből nyolc év után szabadulhatott volna. Végül ennyit sem ült. A börtönben példás volt a magaviselete, így feltételesen szabadulhatott - a feltételek között volt a nyomkövető viselése, ez a támadás idején is rajta volt.

Khan részt vett a börtönből szabadulókat segítő Tanuljunk Együtt kezdeményezésben, mi több, az egyik sikertörténetük volt. Egy esettanulmányukban a csak Usmanként hivatkozott Khanról megjegyzik, hogy még egy adománygyűjtő vacsorán is beszédet mondott. Pénteken egyik áldozata a Tanuljunk Együtt egyik kurzuskoordinátora, Jack Merritt, a fiatal cambridge-i jogász volt.

Nagy-Britanniában választási kampány van, a december 12-i választásra készülő politikusok nyilván egyből be is emelték kampányukba a kérdést. Boris Johnson miniszterelnök egyből közölte, hogy a konzervatívok győzelme esetén szigorítani fogja a büntetéseket. "Ha terrorizmus miatt ítélnek el valakit, akkor 14 évnek kéne lennie a kötelező minimumbüntetésnek - és egyeseket sose kéne elengedni" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte a terrorizmus és szélsőségesség miatt elítélteknek a büntetésük minden percét le kéne tölteniük.

A BBC értesülései szerint Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezére vasárnap yorki beszédében válaszolhat Johnson felvetéseire. A közműsorszolgáltató úgy tudja, Corbyn a konzervatív kormányok költségvetési megszorításait okolná majd, mert a spórolás miatt nem volt lehetőség időben beavatkozni "azoknak az embereknek az életébe, akik ilyen megbocsáthatatlan cselekedeteket hajtanak végre". Egyben azt ígérte, hogy ha a Munkáspárt kerül hatalomra, akkor a rendőrök "a szükségesnek vélt erőt" is bevethetik majd az élet védelmében, vagyis akár meg is ölhetnek egy ártatlanok életét fenyegető támadót. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.