Málta miniszterelnöke bejelentette lemondását

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végéig. Köszönjük, hogy összedobjátok. Akkor nem tartozunk majd senkinek, csak köszönettel - nektek.

Joseph Muscat, Málta lemondott miniszterelnöke.Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Vasárnap este televíziós beszédben jelentette be Joseph Muscat máltai miniszterelnök, hogy januárban átadja hatalmát. Lemondása nem nyugtatta meg a kedélyeket, a 2017-ben merényletben meggyilkolt oknyomozó újságíró, Daphne Caruana Galizia családja Muscat azonnali távozását követeli.

Muscat kabinetfőnökét már gyanúsítottként hallgatták ki a gyilkosság ügyében, és lemondásra kényszerült az ügybe szintén belekeveredett turistzikai minisztere, Konrad Mizzi is. Caruana Galizia a megölése előtt egy olyan ügy felderítésén dolgozott, amiben Mizzi is érintett volt, kapcsolatban állt ugyanis azzal a 17 Black nevű, Dubajban bejegyzett céggel, aminek a tulajdonosát, Yorgen Fenechet november 20-án a jachtján fogták el, amivel éppen elhagyni készült a szigetországot. Fenecht bűnrészességgel vádolják a gyilkosságban.

Rendőrök és helyszínelők Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró felrobbantott autójánál 2017. október 16-án.Fotó: STR/AFP

Televíziós beszédében Muscat "mély sajnálatát" fejezte ki Caruana Galizia megölése miatt, és arról beszélt, hogy ideje "új lapot nyitni". Ugyanakkor azt is mondta, hogy "nem szabad hagynunk, hogy ez az ügy határozzon meg mindent az országunkkal kapcsolatban".

Muscat szónoklatát több ezer máltai a főváros utcáin hallgatta, miközben gyertyákat tartva emlékeztek Caruana Galiziára.

Muscat bejelentése szerint a kormányzó máltai Munkáspárt jövő január 12-én tart majd tisztújító kongresszust, és választ új vezetőt. Ő aznap távozik a pártelnöki posztról, és "a következő napokban a miniszterelnökségről is lemond". (Via The Guardian)

Még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni az év végig
Eddig összegyűlt: 4,3 millió Forint

Egész évben sokan támogattátok a szerkesztőséget, a ti segítségetek nélkül a 444 nem tudna stabilan működni. Most év végéig még 12 millió forintot szeretnénk összegyűjteni, ezt a pénzt az újság bővítésére fordítanánk, például abban is segítene, hogy januártól két új riporterrel kezdjük az évet. Segíts, hogy a 444 bővülni tudjon!

Támogasd a 444 szerkesztőségét!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.