A kormánypártok megszavazták, hogy a klímavészhelyzetről tárgyaljon a parlament

politika
2019 december 03., 13:59

Az Országgyűlés, felülbírálva a bizottság fideszes többségét, tárgysorozatba vette a Párbeszéd törvényjavaslatát, illetve az ellenzék közös határozati javaslatát a klímavészhelyzet kihirdetéséről - adta hírül Tordai Bence a Facebookon.

Utóbbi benyújtói Schmuck Erzsébet (LMP), Dr. Gurmai Zita (MSZP), Dr. Hadházy Ákos (független), Dr. Szél Bernadett (független), Dr. Vadai Ágnes (DK), Nunkovics Tibor (Jobbik), Szabó Timea (Párbeszéd).

link Forrás

Az persze korántsem biztos, hogy a két ellenzéki kezdeményezést meg is szavazza a kétharmados többség, de a kormánypártok támogatása miatt hirtelen érdekesebb lett, mi is szerepel ezekben.

Tordai törvényjavaslatának elfogadása esetén a Magyar Országgyűlés

  • (1) kihirdeti a klímavészhelyzetet, és 
  • (2) kötelezi a Kormányt a rövid-, közép- és hosszú távú klímavédelmi és klímaalkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására. 

Továbbá 

  • Magyarország Kormánya 2019. december 31-ig benyújtja az Országgyűlésnek Magyarország klímavédelmi törvényét, és 
  • 2020. március 31-ig kidolgozza és elfogadja a kapcsolódó rendeleteket. 

Ennek a klímavédelmi törvénynek és rendeleteinek a következő célok elérését kell szolgálnia:

  • Magyarország 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását,
  • legalább 30%-kal csökkenti energiafelhasználását, 
  • végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyeri, valamint
  • Magyarország 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.

Az utóbbi négy pont a különböző ellenzéki pártokhoz tartozó, illetve független képviselők határozati javaslatában is benne van. Ez szintén a klímavészhelyzet kihirdetésével kezdene, illetve egyebek mellett felhívná a Kormányt, hogy 

„biztosítsa, hogy a hazai költségvetési és európai uniós források a klímavédelemmel és alkalmazkodással ellentétes célokra nem használhatók fel.”

De azt is előírná a kormánynak, hogy „vegye számba az éghajlatváltozás és hatásai emberi, társadalmi dimenzióit (lakás- és környezetügy, víz- és élelmiszerbiztonság, stratégiai készletezés, élhető települések, energiaszegénység, egészségi és közegészségügyi kockázatok kezelése, tájékoztatás és felkészítés, kockázatcsökkentés), és célzott programokkal biztosítsa a társadalmi igazságosság részét képező klímaigazságosság elvének érvényesítését, különösen a sérülékeny társadalmi csoportok védelmét, a klímasemleges társadalmi és gazdasági működésre való átállása elősegítését.”

A szavazás után Tordai Bence a Mércének elmondta, meglepetéssel konstatálta a kormánytöbbség szavazatát, miután a múlt héten a fenntartható fejlődés bizottsága még leszavazta a tárgysorozatba vételt. „De végső soron ez pozitív fejlemény” – véli a képviselő, aki szerint a kormánypártok rákényszerültek arra, hogy a klímaváltozás-szkeptikus álláspontjuk mögül kihátráljanak.