Október óta pusztít a kanyarójárvány Szamoán, ahol már le is tartóztattak egy oltásellenest

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.
Szamoán októberben robbant ki kanyarójárvány, az ENSZ gyermekprogramja, az UNICEF azonnal oltási programba kezdett a helyi kormánnyal. December 4-től az oltatlan gyerekek családjainak piros zászlót kell tűzniük a házukra, hogy könnyebben megtalálhassák és beolthassák őket.Fotó: ALLAN STEPHEN/AFP

Őrizetbe vettek Szamoán egy oltásellenes idiótaságokat terjesztő "aktivistát", mert idiótaságokat terjeszt a védőoltásokról. Például a kanyaró elleni védőoltásról, amellyel teljes mértékben megelőzhető lett volna a szigeten októberben kirobbant kanyarójárvány, amely két hónap alatt már 63 emberéletet, javarészt kisgyermekek életét követelte.

A járvány miatt vészhelyzetet hirdettek a szigeten, és kötelezővé tették a lakosság immunizálását.

A kanyaró nagyon fertőző, de teljes mértékben megelőzhető betegség, amely súlyos szövődményeket okozhat, ezért különösen fenyegeti a kisgyerekeket, illetve a legyengült szervezetűeket.

A hatóságok csütörtökön vették őrizetbe Edwin Tamasesét, akit a kormány elleni bujtogatással gyanúsítanak. Tamasese a Facebookon hőzöngött a védőoltás ellen, ami helyett teljesen haszontalan és értelmetlen népi gyógymódokat ajánlott, például papayalevél kivonatát. A kormány kötelező oltásporgramját pedig "a népünk elleni legsúlyosabb bűncselekménynek" nevezte, és azt a baromságot terjesztette, hogy a megbetegedett gyerekeket C-vitaminnal is elég kezelni.

A szamoai kormány tájékoztatási minisztere, Afamasaga Rico Tupai szerint az oltásellenes aktivisták összeesküvés-elméleteikkel akadályozzák a kormányt a járvány elleni fellépésben. Szerinte több gyermek is azért vesztette életét, mert az oltásellenesek propagandája miatt szüleik csak az utolsó utáni pillanatban vitték őket kórházba. Egyébként nemrég az Unicef térségbeli képviselője, Sheldon Yett is azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az oltásellenes tévhitek terjesztői "gyerekeket ölnek". (Via BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teljesen megújulunk, és teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!