Sikkasztással vádolják a szíriai diktátor nagybátyját Franciaországban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Rifaat al-Aszad egy 2000 júniusi tévés szerepléséről készült képernyőmentésen.Fotó: -/AFP

Bíróság elé kell állnia Párizsban Rifaat al-Aszadnak, a szíriai diktátor, Basár al-Aszad nagybátyjának, akit 90 millió euró elsikkasztásával vádolnak. A 82 éves vádlott tagadja, hogy bűnös lenne. A hírek szerint az idejét részben Franciaországban, részben Nagy-Britanniában töltő Rifaat al-Aszad "egészségügyi okokból" távol marad hétfőn induló perétől.

A vád szerint Rifaat szíriai pénzalapokból sikkasztott, hogy a pénzből magának vegyen drága ingatlanokat és finanszírozza a saját és családja fényűzését.

Rifaat amúgy maga is kiemelt szerepet játszott a szíriai diktatúra kiépítésében. Hazájában a Hamai mészárosként ismerik, mert ő volt azoknak a csapatoknak a parancsnoka, amelyek 1982-ben véres erőszakkal vertek le egy fivére elleni lázadást a városban. Franciaországban már 2014 óta nyomoznak utána a Sherpa nevű korrupcióellenes csoport, illetve a Transparency International panasza alapján.

A tömeggyilkos alaposan megszedte magát, a hírek szerint két párizsi lakóháza is van, melyek közül az egyik több mint háromezer négyzetméter alapterületű. Ezen kívül van még egy lótenyésztő telepe, egy kastélya, és egy irodaháza Lyonban. Ezeket a gyanú szerint panamai, curacaoi, lichtensteini és luxemburgi offshore-cégeken keresztül birtokolja. (Via The Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér