Elhunyt Varga Imre, a 20. század tán legjelentősebb magyar szobrásza

Varga Imre tán leghíresebb alkotása, Károlyi Mihály szobra, amit Orbánék a Kossuth tér újjáépítésekor eltávolítottak, majd Varga szülővárosában, Siófokon állítottak fel újra.Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

2019. december 9-én, hétfőn este élete 96. évében elhunyt Varga Imre, a 20. század egyik legjelentősebb magyar szobrászművésze. Varga életművének mintegy háromszáz darabja látható Magyarországon és külföldön, és már életében múzeumot kapott.

Alkotásai évtizedekre meghatározták a hazai köztereket, még ha több később politikai harcok áldozatául is esett. Például Károlyi Mihály Kossuth téri szobra, amit azóta eltávolítottak a Parlament mellől, és szülővárosában, Siófokon éllították fel.

Varga 1932-ben 1923-ban született Siófokon. "Somogyban nőttem fel, és mint minden vidéki gyereknek, első számú eszközöm a bicskám volt. Botvégeket farigcsáltam, a vadgesztenye puha beléből pedig fejeket" - idézi fel az Index Varga saját szavait gyerekkoráról.

A II. világháborúban pilóta lett, az amerikaiak fogságába esett, ahonnan 1945-ben tért haza. Polgári háttere és repülőtiszti múltja az új rendszerben nem volt jó ajánlólevél, így 1948-ban gyári munkás lett, de 1950-ben végül bejutott a Képzőművészeti Főiskolára. 1956-ban diplomázott. Első köztéri szobrát, két játékos mackót Gyöngyösön állították fel 1958-ban. (Via Index)