10 érv amellett, hogy miért töltsük a szeretteinkkel a karácsonyt

hirdetés
2019 december 20., 09:12
ad

Karácsony. Égett csillagszóró és a karácsonyi menü illata kevereg a nappaliban; a karácsonyfán hunyorognak az izzósor fényei; sercegnek az ajándékokról letépett csomagolópapírok; egy tévécsatornán Macaulay Culkin ordít a Reszkessetek, betörőkben. Az ünnepekhez fűződő emlékeinkben biztosan felvillan a fenti jelenetsor egy-egy képkockája, de a legmaradandóbb emlékek mégis abból fakadnak, ha az ünnepet a szeretteinkkel tölthetjük.

És miért ez a legjobb, amit tehetünk?

Mert a szeretteink közelsége meghosszabbítja az életet. Ezt bizonyítja a Harvard Egyetem 309 ezer fős mintán végzett kutatása is: a közeli kapcsolatok ápolása 50 százalékkal növeli meg annak az esélyét, hogy hosszú életet éljünk.

Mert a közös karácsonyozás csökkenti a stresszt. Karácsonykor hajlamosak vagyunk arra, hogy túlpörögjük az ünnepeket, de a Carnegie Mellon Egyetem kutatása szerint a szeretteink társasága elősegíti a stresszkezelést, és a jó társaság a vérnyomásra és a pulzusszámra is jótékony hatással van.

Mert az együttlét a mentális egészségünknek is jót tesz. Egy svéd tanulmány szerint azoknál a 75 év fölöttieknél, akiknél a legerősebb, legegészségesebb a családi kötelék, a demencia kockázata a lehető legalacsonyabb.

Mert nosztalgiázni jó dolog. Néha bele sem gondolunk, hogy milyen jó dolgunk volt régen – aztán visszatérünk a gyerekszobánkba, bámuljuk a falon a régi posztereinket, és kuncogunk rajta, hogy lelóg a lábunk az ágyról. Ez nemcsak céltalan mélázás a múlton: segít, hogy karácsonykor azt a felnőttet is megünnepeljük, akivé váltunk.

Mert a karácsony mindenkiből kihozza a benne szunnyadó gyereket. A családi vakációk nemcsak arra jók, hogy felnőttekkel beszélgessünk: minőségi időt tölthetünk a kicsikkel is, akár közeli rokonokról, akár a barátok gyerekeiről van szó. És az ő jókedvük ragadós.

Mert az otthon főzött ételnek nincs párja. Év közben sokszor sajnos muszáj beérni az elviteles kajával, a monitor mellett befalt szendviccsel vagy a papírpoharas kávéval – de mekkora felüdülés ehhez képest egy pulykasült zöldségkörettel, vagy a nagyi mákos bejglije?

Mert ápolhatjuk a régi hagyományokat, illetve újakat teremthetünk. Az ünnep a tradíciók megőrzéséről is szól, legyen szó egy közös családi ünneplésről, a gyerekkorunk óta használt karácsonyfadíszekről, vagy egy több évtizede őrzött karácsonyi receptről. De az ünnep nemcsak a régi hagyományokról, hanem az újak megalkotásáról is szól. Akik új családot, új közösségeket teremtettek, ilyenkor alapozhatják meg a saját tradícióikat – együtt, egymásnak, egymásért.

Mert karácsonykor együtt nevethetünk a régi közös vicceinken. Senki sem ismer bennünket jobban, mint a családunk; ki mással esne a legjobban a közös nevetés azokon a történeteken, amiket már ezerszer hallottunk, de még mindig nem unalmasak? A nevetésnek ráadásul jótékony élettani hatásai is vannak: csökkenti a stresszt, megerősíti az immunrendszert, és még a befalt kalóriák elégetésében is segít.

Mert mások támogatásával könnyebb tartani az újévi fogadalmakat. Az elhatározásainkat támogató szeretteink érzelmi megerősítése rengeteget javíthat a közérzetünkön. Akiknek támogató kapcsolataik van, azok általában céltudatosabbak, bizakodva néznek a jövőbe, és szebbnek látják az életet.

Mert az ünnep legszebb része az együttlét. Történjék bármi, mindig is a család és a szeretteink lesznek a legfontosabbak, így természetes, hogy az ünnep inkább a velük töltött időről szól, és nem a karácsonyi menüről vagy az ajándékokról.

A Telenor is úgy gondolja, hogy az ünnepben a legfontosabb az együttlét: ezért is indították el a Hiperfa projektet.

A Hiperfa egy hatalmas karácsonyfa a budapesti Városháza Park közepén; az installáció Szőke Gábor Miklós szobrászművész munkája. Talán furcsának tűnhet, hogy egy olyan ősi szimbólum, mint a karácsonyfa mára interaktív, digitális platformmá fejlődött, de lassan 2020-at írunk – igazán nincs abban semmi meglepő, hogy már a karácsonyfákba is beköltözött a high tech.

A Hiperfát a jelenlévők és az ő együttlétük teszik igazán élővé. Ha délután fél öt és este tíz között ellátogatunk a Hiperfához, hatodmagunkkal felállunk az #együttazigazi címkével jelölt dobogóra, a Hiperfa aktiválódik, és kezdődik a varázslat... de ezt inkább mozgóképen mutatnánk be.

link Forrás

Azoknak sem kell elszontyolodniuk, akik épp nincsenek a fővárosban, ugyanis hétfő esténként élő közvetítésben lehet követni a Hiperfát a Telenor erre az alkalomra létrehozott Facebook-eseményén, sőt, egy nyereményjátékban is részt lehet venni.

Ha hétfő este 8 óra körül elegen gyűlnek össze az élő közvetítésre, a Hiperfa aktiválódik: ilyenkor másfél perc alatt kell megkeresni egy elrejtett kódot a képen. Akik bekommentelik a videó alá a kódot, részt vesznek a nyereményjátékban; ennek részleteiről ugyancsak a Telenor Facebook-oldalán lehet tájékozódni.