Nem tudta, hogy orosz kémek a szülei, majdnem tíz év után kapta vissza az állampolgárságát

külföld
2019 december 20., 12:10

Visszatérhet Kanadába, és megtarthatja kanadai állampolgárságát a 25 éves Alexander Vavilov, aki csak akkor tudta meg, hogy a szülei valójában orosz alvó kémek, amikor a testvére szülinapján FBI-ügynökök állítottak be hozzájuk. Úgy hangzik, mint valami film, de ez most egy igaz történet további csavarokkal.

Elena Vavilova és Andrej Bezrukov a nyolcvanas években érkeztek Kanadába, felvették csecsemőkorukban meghalt emberek neveit, és mindenkivel elhitették, hogy született kanadaiak. A KGB küldte őket, a cél az volt, hogy beépüljenek, felépítsék a kamu életüket, és befolyásos, jó információkat szállító emberekkel barátkozzanak össze. Tehát klasszikus kémek voltak. Egészen 2010-ig jól is haladt a terv, az orosz páros - valódi nevükön - Elena Vavilova és Andrej Bezrukov sikeresen hitette el mindenkivel, hogy ők Tracey Lee Ann Foley és Donald Howard Heathfield - még a saját fiaikkal is.

Elena Vavilova és Andrej Bezrukov
photo_camera Elena Vavilova és Andrej Bezrukov

Azt a mai napig nem lehet tudni, hogy miért, de a család 1994-ben előbb Párizsba, majd öt évvel később az Egyesült Államokba, a massachusettsi Cambridge-be, Boston közelébe költözött. Elena Vavilovát és Andrej Bezrukovot 2010 júniusában tartóztatták le, kémkedéssel vádolták meg őket, majd egy egyezség nyomán Oroszországba deportálták őket és gyerekeiket. A letartóztatás egy nagyobb akció egyik része volt csak, melynek során egy teljes orosz kémhálózatot számoltak fel, és amely végül kémcserékkel végződött.

A kanadai legfelsőbb bíróság több mint kilenc évvel a páros lelepleződése után, csütörtökön döntött az egyik gyerek, a most 25 éves, Torontóban született Alexander Vavilov ügyében, aki kitartott amellett, hogy ő végig nem tudott semmit arról, valójában kik a szülei. A fiú számára súlyos krízist jelentett, hogy egyik pillanatról a másikra egy olyan országban kellett élnie, ahol korábban sosem jár, és amelynek nyelvét nem beszélte. Nem sokkal a deportálásuk után meg is kezdte a végül majdnem tíz éven át tartó jogi csatározást, hogy visszakapja kanadai állampolgárságát, és végleg visszatérjen az országba, melyet hazájának tekintett.

A kanadai törvények szerint aki Kanadában születik, - ritka kivételektől eltekintve - általában megkapja az állampolgárságot. Alexander csatája nem rögtön azután kezdődött, hogy a szüleit letartóztatták. Arra hivatkozva, hogy egy másik országnak kémkedtek, a kanadai hatóságok megtagadták a fiú útlevelének meghosszabbítását, majd az állampolgárságát is visszavonták.

Alexander és Timothy, amikor még azt hitték, kanadaiak
photo_camera Alexander és Timothy, amikor még azt hitték, kanadaiak

A bíróság most végül kimondta, hogy annak idején rossz döntést hoztak, ugyanis Alexander állampolgárságát arra hivatkozva vonták vissza, hogy mivel a szülei egy külföldi országnak dolgoznak, a gyerekeknek nem jár automatikusan az állampolgárság. Csakhogy ez a kivétel valójában a diplomaták gyerekeire vonatkozik, és Alexander szülei nem azok voltak, és nem is élveztek semmilyen előjogot és mentességet, ami a valódi diplomatáknak jár.

„Vavilov úr nem tudta, hogy a szülei nem azok, akiknek mondják magukat” - olvasható a bíróság közleményében. „Azt hitte, hogy kanadai állampolgárnak született, kanadaiként élt és magát kanadainak tartotta, az útlevele is kanadai volt” - írják az indoklásban.

„A megkönnyebbülés, amit érzek, leírhatatlan” - olvasható Alexander közleményében, melyet az ítélet után az ügyvédje olvasott fel. „Végre vehetek egy mély lélegzetet és lazíthatok, tudván, hogy az állampolgárságom biztosítva van, és többé nem vonják kétségbe vagy próbálják elvenni tőlem. Elismerték, hogy nemcsak kanadainak érzem magam, de a törvény szemében is az vagyok.”

Nem csoda, ha Alexander Vavilov történetéről az embernek egyből a The Americans ugrik be, hiszen szinte ugyanez a sztori, nem véletlenül - részben Vavilovék inspirálták a sorozat alkotóit. A sorozatban egy orosz házaspár neveli két gyerekét Washington DC kertvárosi részén, a szomszédjuk, aki idővel a férj legjobb barátja lesz, FBI-ügynök. Lányuk és fiuk eleinte semmit nem tud arról, hogy szüleik valójában orosz kémek, de tinédzserkorában a lány gyanút fog, és végül - a csúnya részleteket azért elhallgatva - elmondják neki, mi a valóság. A kisebb gyerek, a fiú azonban egészen lebukásukig azt hiszi, hogy ők a legamerikaibb család. A sorozatban a kémek menekülésük előtt a fiút az FBI-ügynökre bízzák, lányuk pedig maga dönt úgy az utolsó pillanatban, hogy inkább Amerikában marad.

link Forrás

Vavilovék esetében nem lehet tudni a részleteket, csupán annyit, hogy Alexander csak pár napja tért vissza egy szingapúri tanulmányútról, amikor az ügynökök megjelentek a család lakásánál. Éppen a nagyobb fiú, Timothy születésnapját ünnepelték. Határozottan tagadják mindketten, hogy bármit is tudtak volna szüleik titkáról.

Pedig igazi elitkémek voltak, az új orosz kémháború legjobban képzett emberei közé tartoztak. Bezrukovot és Vavilovát nyolc másik személlyel egyszerre tartóztatták le, köztük volt Anna Chapman, aki azóta igazi celebritássá vált.

Mindannyian bűnösnek vallották magukat, és egy kémcsere keretében, négy Moszkvában bebörtönzött, a nyugatnak kémkedő rab szabadon engedéséért cserébe elengedték és Oroszországba deportálták őket. A négy rab között volt Szergej Szkripal, az egykori orosz kém, akit korábban hazájában börtönbüntetésre ígértek, mert titkosügynökökről adott át információkat a brit titkosszolgálatoknak. Ő volt az, akit az orosz katonai hírszerzés 2018 márciusában Angliában próbált megölni.

Az Alexander ügyében hozott ítéletnek köszönhetően valószínűleg hamarosan bátyja, Timothy is visszakapja állampolgárságát. Alexander mindenesetre visszaköltözik Kanadába, a pénzügyi szektorban szándékozik karriert építeni, de tudja, hogy szülei soha nem látogathatják meg. „Igen, tényleg nem jöhetnek ide, és ez a büntetésük” - mondta a kanadai CBC-nek. „De nekem miért kéne szenvednem azért, amit ők követtek el?”