A világvégi skót sziget hínáron élő birkái mutathatják az utat egy zöldebb állattartás felé

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A Skóciához tartozó Orkney-szigetek legészakibb tagja, North Ronaldsay mindössze 50 ember és kétezer birka otthona. A 19. század óta tartanak itt úgy birkákat, hogy az állatok kizárólag hínárt esznek. Sokáig ez inkább hátránynak tűnt, semmint előnynek, de az utóbbi években egyre több szó esik arról, hogy a hínáron tartott birkák jelenthetik egy zöldebb, környezetbarátabb állattartás jövőjét. 

Birkák a parton, hínárok mellettFotó: Wikipedia

A helyi viszonyokról a BBC közölt hosszú riportot, ebből derült ki többek között, hogy a szigeten, amellett hogy rendszeresen óriási szél van, egy 21 kilométer hosszan kövekből felhúzott fal akadályozta meg a birkákat korábban abban, hogy a füves területekre menjenek: a helyiek 1832-ben emelték a falat, mellyel a legelőket a tehenek számára elkerítették. A több ezer éve a szigeten élő birkák pedig más lehetőségük nem lévén, alkalmazkodtak, és rákaptak a hínárra. A BBC cikke szerint a szigeten élő bárányokon kívül egyetlen állatról tudni még, hogy étrendjét kizárólag hínárból állítja össze: a Galapagos-szigeteken élő tengeri leguánról. 

A helyi gazdák egyike arról beszélt a lapnak, hogy a hínár minden közhiedelemmel ellentétben igenis tele lehet tápanyaggal, elég csak ránézni a kifejezetten jó húsban lévő birkákra. Különösen jó, hogy telente is sok friss hínárt mos partra a víz, így a téli táplálás sem okoz nehézséget. Sőt, az itteniek azt vallják, hogy a hínár még az állat húsának is jót tesz, ma már van londoni hotel is, ahova innen rendelnek bárányhúst. 

Az utóbbi időben pedig amerikai, új-zélandi és ausztrál kutatók is érkeztek a szigetre, hogy megfigyeljék a hínáron tartott juhokat, mivel a hínártól úgyfest, hogy a birkák sokkal kevesebb metánt böfögnek és fingnak a légkörbe, mintha füvet legelnének. Azaz vannak, akik szerint a hínáralapú állattartás lehet egy környezetbarátabb mezőgazdaság alapja. A brit gazdálkodók szerint a változtatás révén ráadásul könnyebben lehetne lokálisan beszerezni sok állat takarmányát, jelenleg ugyanis a takarmány összetevőinek egy jelentős része a világ más részeiről érkezik. 

Bárányok és fókák együtt

Az Orkney-szigeteken korábban virágzó hínárbiznisz ment amúgy,  jód és egyéb vegyianyagok gyártásához adták tovább, egészen addig, amíg a múlt században a brit ipari szereplők rá nem jöttek, hogy olcsóbb a hínárt Dél-Amerikából behozni. North  Ronaldsay lakossága ezután zuhant össze, 500 főről mindössze 50-re.

Most a kutatók abban is bíznak, hogy eredményeik révén újraindulhat majd a helyi hínáripar, ettől pedig élet költözhet újra a tengerparti településekre. 

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.