Győr új fideszes polgármesterjelöltjét egyszer már helyre kellett tennie Kövér Lászlónak

politika
2020 január 06., 07:02

Úgy tűnik, a korábbi nézeteltérések ellenére új esélyt kapott a Fidesztől Dézsi Csaba András, aki Győr polgármesteri címéért indul a január 26-i időközi polgármester választáson. Miután a pozíció megüresedett a szexbotrányába belebukó Borkai Zsolt lemondása után, a Fidesz egy régi motorost küldött harcba, hogy megszerezze a városvezetést. A 24.hu egy részletes cikkben magyarázza el, hogy ki is az a Dézsi Csaba András, hogyan került újra képbe, és miért halogatta hetekig a jelöltség hivatalos bejelentését.

Dézsi Csaba András kardiológus főorvos, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz polgármesterjelöltje a január 26-i győri időközi választáson.
photo_camera Dézsi Csaba András kardiológus főorvos, önkormányzati képviselő lesz a Fidesz polgármesterjelöltje a január 26-i győri időközi választáson. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Dézsi Csaba András neve a győrieknek biztosan nem cseng ismeretlenül, ugyanis a kórház nagy tiszteletben álló főorvosa, de azt már kevesebben tudhatják, hogy az 57 éves férfi mögött egy 25 éves képviseleti múlt áll. Tizenkét évvel ezelőtt Dézsi Csaba András sokkal nagyobb politikai tekintély volt, hétszer választották meg önkormányzati képviselőnek, dolgozott a szocialista Balogh József mellett alpolgármesterként, újjászervezte a szétesett fideszes erőket Győrben, és még egy szívcentrumot is létrehozott. Polgámester azonban sosem lett, elsősorban Orbán Viktor közbeavatkozásának köszönhetően. 

A rendszerváltás után a helyi fideszes szervezetek szembekerültek a pártközponti irányvonallal, a banda pedig teljesen szétesett, mígnem jött Dézsi Csaba András és gatyába rázta a helyi Fidesz-frakciót, amibe az akkor még 20 éves Szijjártó Pétert is ő szervezte be.

Az első Orbán-kormány alatt, 1998-2002 között Dézsi alpolgármester volt a szocialista Balogh József mellett, de a 2002-es polgármesteri választásokon nem sikerült megszereznie a várovezetői posztot, Balogh mintegy 20 százalékpontot vert rá a fideszesre.

A 2006-os választásokon viszont Balogh József bejelentette, hogy nem indul a polgármesteri címért. A fideszes indulók között Dézsi joggal tartotta a markát, de szintén városvezetési pozíció után áhítozott Szakács Imre, megyei közgyűlési elnök és parlamenti képviselő, és még Szijjártó Péter is. Orbán Viktor viszont mindannyiuk számítását keresztbe húzta, amikor váratlanul Borkai Zsoltot indította polgármesterjelöltként, aki az őszödi beszédnek köszönhetően meg is nyerte a választást. 

A lap információi szerint a helyi fideszesek azonban nem fogadták kicsattanó örömmel az egykori olimpiai bajnok, új polgármestert. Dézsi és az akkori alpolgármester, Németh Zoltán együttes erővel fúrni kezdték Borkait. Megnyirbálták a hatásköreit, és annyira kikészítették az új polgármestert, hogy az már a lemondásán gondolkodott, amikor jött Kövér László és rendet tett.Dézsit megfosztották a frakcióvezetői poszttól és városfejlesztési bizottság elnöki címétől, Némethtől pedig megvonták alpolgármesteri hatásköreit.

Szijjártó a drámát a Kisalföldnek adott interjúban úgy kommentálta, hogy Dézsi nem lett kegyvesztett, csak az orvosi munkájára koncentrál, és a hatékonyság érdekében át kellett rendezni az önkormányzati szerepeket. Ezzel Dézsit 12 évnyi parkolópályára állították.

Ezek után nem csoda, hogy tavaly decemberben Dézsi nem sietett megerősíteni, hogy a Fidesz polgármesterjelöltként indítja. Később a Szemlélek blogon adott interjújában a következőt nyilatkozta az újraindulásáról:

,,Sokan tudják, hogy volt egy konfliktus, ez Győrben nagy port kavart: bizonyos dolgokkal nem értettem egyet. Nem a polgármester személyével, hanem azokkal a folyamatokkal, amelyek kezdtek kialakulni, kapcsolati hálókkal… Akkor én ezeket szóvá tettem, mert úgy gondoltam, hogy nem ebbe az irányba kellene haladnunk. Sokkal nyitottabb, kommunikatívabb városvezetést képzeltem el. Elfogadtam ugyanakkor, hogy nem engem bíztak meg a város vezetésével. A polgármester jól végezte a munkáját, sőt, kiemelkedően teljesített, hiszen Győr lenyűgöző fejlődésen ment át. Egy embernek mindig érdemes tudnia, hogy az adott zenekaron belül milyen pozícióban muzsikál. Ha valaki „kiszól”, elvész a harmónia. Azt gondolom, az lehet a felkérésem hátterében, hogy sokan azt gondolják, 12 parkolópályán töltött év után valamiféle megújulást hozhatok a Fidesz-KDNP munkájába. "