„Bűnös vagyok!” – mondta ki a bérgyilkos a szlovák újságírógyilkosság tárgyalásának első napján

bűnügy
2020 január 13., 14:09
comments 58

Teljes és részleges beismeréssel, síró rokonsággal, óriási médiaérdeklődés mellett, több mint 100 újságíró jelenlétében, egy igazi drámai csúcsponttal kezdődött meg az úgynevezett Kuciak-per tárgyalása Bazinban. 

A csúcspont az volt, amikor a gyilkosságokkal gyanúsított volt hivatásos katona,  Miroslav Marček a bíró kérdésére elismerte, hogy 2018. februárjában ő ölte meg Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és barátnőjét, Martina Kušnírovát, illetve két évvel korábban Molnár Péter gútai vállalkozót.

Ha valaki nem emlékezne, a pár meggyilkolása volt az a két évvel ezelőtti esemény, ami az egész szlovák politikai életet drámaian átformálta.

Ján Kuciak fiatal szlovák tényfeltáró újságírót és barátnőjét 2018. februárjának végén gyilkolták meg a galántai járásban lévő Nagymácsédon lévő családi házukban. Az újságíró halála akkora közfelháborodást váltott ki az országban, hogy az korábban sosem látott tüntetéssorozathoz, illetve mély belpolitikai válsághoz vezetett. A hatalmon lévő Irány-Szociáldemokrata Párt (Smer-SD) kormányának több tagja távozott, Robert Fico miniszterelnöknek is le kellett mondania, lemondását követően utódja, Peter Pellegrini a kabinet átalakítására kényszerült. Kuciak meggyilkolása és a gyilkosság miatt előtérbe került korrupciós ügyek nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy a nyáron a zöld-liberális Zuzana Čaputovát választották államelnöknek Szlovákiában.

Az a nyomozás közben derült ki, hogy a kettős emberölésnek ugyanazok az elkövetői, mint a 2016-os, kivégzésszerű Molnár-gyilkosságnak.

A Kuciak-ügy felbújtója a gyanú szerint Marián Kočner, egy ismert, dúsgazdag szlovák nagyvállalkozó volt, aki közvetítőkön keresztül béreltetett fel két embert a fiatal pár kivégzésére. Ezt az eljárást azért egyesítették a két évvel korábban történt Molnár-gyilkosságéval, mert mindkettőt ugyanazok követték el.

A hétfői tárgyalás kezdetén a bíró utoljára még minden vádlottnak felajánlotta a vádalku lehetőségét, de egyikük sem kívánt élni vele. Az ügyész ezek után felolvasta a vádat, előbb a pár megölésének részleteit, ami alatt a szülők végig sírtak, majd a Molnár-gyilkosság menetét. A vállalkozó házába ketten törtek be, pisztolyt fogtak rá, a földre fektették, megkérdezték tőle, hogy van-e otthon más is, majd a nemleges választ hallva kétszer fejbelőtték.

A Kuciak és Kušnírová családja 1 millió eurós kártérítést kért plusz a temetés költségeit és Molnár testvére is kért anyagi kompenzációt.

A vádlottaknak ezek után kellett nyilatkozniuk a bűnösségükről, ami a szlovák büntetőjog szerint visszavonhatatlan nyilatkozat.

Alena Zsuzsová, aki a vád szerint Kocner egyik emberének megbízásából megrendelte a gyilkosságot, azt nyilatkozta, hogy nem bűnös. Szabó Tamás, aki a gyanú szerint a sofőr volt, azt mondta, hogy nem kíván nyilatkozni. Ő valamivel korábban, amikor a vádirathoz fűzhetett megjegyzést, egyébként azt mondta, hogy azért nem érzi magát bűnösnek, nem volt volt jelen ott, ahol a fiatal pár meghalt, vagyis azt nem tagadta, hogy részt vett volna az akcióban, csak azt, hogy bement volna a házba. Marček, mint mondtuk, nyíltan bevallotta mindhárom gyilkosságot. A bíró ezért úgy döntött, hogy az eljárásban innentől nem vizsgálják a férfi bűnösségét, hanem csak azokat a bizonyítékokat fogják elemezni, amik segítenek a kártérítési összeg meghatározásában és a pontos büntetés kiszabásában.

Miroslav Marček, a gyilkosságok végrehajtója. (A kép még a 2019. december 19-i bírósági meghallgatáson készült.)
photo_camera Miroslav Marček, a gyilkosságok végrehajtója. (A kép még a december 19-i bírósági meghallgatáson készült.) Fotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

A felbújtással gyanúsított Marián Kočner azt mondta, hogy „nem vagyok bűnös a gyilkosság ügyében”, csak a számlájára írt illegális fegyvertartást ismerte el. Ezek után arról kellett nyilatkozniuk, hogy ki hajlandó vallomást tenni. Marcek és Szabó igennel felelt, majd Zsuzsová is, de ő azt kérte, hogy azután vallhasson, hogy Andruskó Zoltán megtette. 

Andruskó Zoltán volt az a közvetítő, aki állítása szerint azzal kereste meg Alena Zsuzsovát, hogy az szerezzen olyan embereket, akik Marián Kočner megbízásából meggyilkolják az újságírót. Bár ő maga nem gyilkolt, a férfi tudta, hogy a két megbízott, Miroslav Marček és Szabó Tamás ölni fognak.  Mindezt onnan tudni ennyire pontosan, hogy Andruskó nemrég vádalkut kötött, és súlyos, de mégsem életfogytiglani büntetés fejében bevallotta mindezeket. A férfit két héttel ezelőtt, 2019. utolsó napjaiban ítélték el jogerősen  15 évre.)

Az ebédszünet után a háromszoros gyilkos  Miroslav Marček  vallomásával folytatódott a tárgyalás. A férfi először is bocsánatot kért a szülőktől és rokonoktól, azzal, hogy a történteket sajnos már nem tudja jóvátenni. 

Marcek elmondása szerint Andruskó néhány évvel ezelőtt először még nem az újságíró, hanem egy  Žilinka nevű ügyész meggyilkolása ügyében kereste meg Szabót, az unokatestvérét. Erre végül nem került sor, 2017 vége felé viszont Kuciak lett a téma. A bérgyilkos állítása szerint először még nem az otthoni megölése, hanem az elrablása, hogy utána valahol máshol ölhessék meg. Szabó azonban ezt a gyakorlatban kivitelezhetelennek tartotta, így maradtak az újságíró otthoni likvidálásánál. Az erre szóló felkérést a friss bírósági vallomás szerint Szabó adta át Marčeknek, az információkat, így a lakcímet pedig Andruskótól kapták meg Kuciakról.

A fényképen Jan Kuciak és menyasszonya. A felvétel a gyilkosság másnapján, 2018. február 28-án készült Pozsony központjában, ahol ezrek emlékeztek a meggyilkolt újságíróra.
photo_camera A fényképen Jan Kuciak és menyasszonya. A felvétel a gyilkosság másnapján, 2018. február 28-án készült Pozsony központjában, ahol ezrek emlékeztek a meggyilkolt újságíróra. Fotó: Vladimir Simicek/AFP

A kettős gyilkosságot végül második nekifutásra tudták véghezvinni. A gyilkos szerint ehhez olyan profi megfigyelési jelentést kapott a potenciális áldozatokról, amit egy volt rendőr vagy hasonló szakember készíthetett. (Ez azért érdekes, mert tavaly azért vettek őrizetbe három szlovák rendőrtisztet, mert a gyanú szerint újságírókról és üzletemberekről gyűjtöttek adatokat Marián Kočner megbízásából. Kočner  2017-ben azzal próbálta megzsarolni a róla cikkeket író Kuciak riportert, hogy „piszkos információkhoz” jutott a családjával kapcsolatban, és közzéteszi ezeket. Kuciak ezért a rendőrséghez fordult, de azt ügyet félretették. )

Marček elmesélte, hogy a gyilkosság után, miután elhagyták Nagymacsédot, Gútán eldobálták és megsemmisítették a bizonyítékokat – a fegyvert elmondása szerint Szabó dobta a folyóba –,  aztán Hetényre mentek Andruskóhoz.

Cikkünk közlésekor nagyjából itt tartott az első tárgyalási nap, amiről  Sólymos Karin, a Pátria Rádiónak munkatársa számolt be a helyszínről. Ha lesz még fontos, érdekes fejlemény, arról a nap végéig természetesen hírt adunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.