A szaúdi koronaherceg személyesen hackelhette meg Jeff Bezos, a világ leggazdagabb emberének telefonját

2020 január 21., kedd 22:53
78
Mohamed bin Szalman koronaherceg. Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

A Guardian exkluzív információi szerint 2018-ban úgy hackelték meg Jeff Bezos, az Amazon és a Washington Post tulajdonosának mobilját, hogy a szaúdi koronaherceg személyes telefonszámáról kapott egy videót Whatsappon és a fájlba vírus volt rejtve. 

Az eset két éve május elsején történt. A világ leggazdagabb üzletembere és az olajmonarchia trónörököse kedélyesnek tűnő online csevegést folytatott a titkosított programmal, Mohamed bin Szalmán eközben többek között egy videót is küldött Jeff Bezosnak. Az ebbe rejtett vírus megfertőzte a telefont, amiről a kémprogram a brit lap információi szerint pár órával később nagy mennyiségű adatot nyert ki majd továbbított. A Guardian arról nem kapott információt, hogy pontosan milyen adatokat loptak el Bezos telefonjáról és azokat hogyan használták fel.

Öt hónappal később egy szaúdi halálbrigád, aminek tagjai között a koronaherceg emberei is jelen voltak, Törökországban meggyilkolta Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságírót, aki a Bezos tulajdonában lévő Washington Post publicistája volt és írásaiban rendszeresen bírálta a szaúdi rendszert, aminek bin Szalmán a de facto vezetője.

Kilenc hónappal később történt, hogy a National Enquirer nevű amerikai bulvárlap, amelynek kiadói vezérigazgatója nem sokkal korábban jó személyes viszonyba került a koronaherceggel, az üzletember privát SMS-eire alapozva  megírta, hogy Bezos megcsalja a feleségét. A Bezos által az eset után felbérelt magánnyomozók 2019-ben arra jutottak, hogy a milliárdos telefonjáról közelebbről nem definiált szaúdiak lopták le az intim üzeneteket. A National Enquirer azt állította, hogy a tippet, illetve a bizonyítékokat Bezos barátnője, Lauren Sanchez bátyjától kapták. Ez azonban egyáltalán nem tűnt életszerűnek, több más ok mellett azért sem, mert a két testvér mégcsak nem is volt jó viszonyban.

A Guardian mostani bombasztorijában nem teljesen világos, hogy ki foyltatta le azt a vizsgálatot, ami "nagy valószínűséggel" azt mondta ki, hogy a kémprogram a koronaherceg privát számáról jutott el Bezos telefonjára. A milliárdos által fizetett 2019-2019-es magánnyomozás eredményeit a megszerzett adatokkal együtt ugyanis átadták az amerikai hatóságoknak. Elképzelhető tehát, hogy a brit újság által most megírt következtetésre az amerikai titkosszolgálatok szakértői jutottak.

A Guardian úgy tudja, hogy a szaúdi herceg személyes beavatkozására utaló vizsgálati eredményt annak készítői eljuttatták  Agnès Callamardnak, az ENSZ jelentéstevőjének, aki a politikai megrendelésre végrehajtott gyilkosságokkal foglalkozik. A brit újság úgy tudja, hogy Callamard stábja annyira hitelesnek találta az anyagot, hogy arra készülnek, formálisan is megkeresik a szaúdi felet az ügyben. Callmardék voltak azok, akik a saját vizsgálódásaikra alapozva tavaly kimondták, hogy "hitelt érdemlő bizonyítékokat" találtak arra, hogy Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását személyesen a koronaherceg rendelte el.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt