A szaúdi koronaherceg személyesen hackelhette meg Jeff Bezos, a világ leggazdagabb emberének telefonját

Mohamed bin Szalman koronaherceg.Fotó: FAYEZ NURELDINE/AFP

A Guardian exkluzív információi szerint 2018-ban úgy hackelték meg Jeff Bezos, az Amazon és a Washington Post tulajdonosának mobilját, hogy a szaúdi koronaherceg személyes telefonszámáról kapott egy videót Whatsappon és a fájlba vírus volt rejtve. 

Az eset két éve május elsején történt. A világ leggazdagabb üzletembere és az olajmonarchia trónörököse kedélyesnek tűnő online csevegést folytatott a titkosított programmal, Mohamed bin Szalmán eközben többek között egy videót is küldött Jeff Bezosnak. Az ebbe rejtett vírus megfertőzte a telefont, amiről a kémprogram a brit lap információi szerint pár órával később nagy mennyiségű adatot nyert ki majd továbbított. A Guardian arról nem kapott információt, hogy pontosan milyen adatokat loptak el Bezos telefonjáról és azokat hogyan használták fel.

Öt hónappal később egy szaúdi halálbrigád, aminek tagjai között a koronaherceg emberei is jelen voltak, Törökországban meggyilkolta Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságírót, aki a Bezos tulajdonában lévő Washington Post publicistája volt és írásaiban rendszeresen bírálta a szaúdi rendszert, aminek bin Szalmán a de facto vezetője.

Kilenc hónappal később történt, hogy a National Enquirer nevű amerikai bulvárlap, amelynek kiadói vezérigazgatója nem sokkal korábban jó személyes viszonyba került a koronaherceggel, az üzletember privát SMS-eire alapozva  megírta, hogy Bezos megcsalja a feleségét. A Bezos által az eset után felbérelt magánnyomozók 2019-ben arra jutottak, hogy a milliárdos telefonjáról közelebbről nem definiált szaúdiak lopták le az intim üzeneteket. A National Enquirer azt állította, hogy a tippet, illetve a bizonyítékokat Bezos barátnője, Lauren Sanchez bátyjától kapták. Ez azonban egyáltalán nem tűnt életszerűnek, több más ok mellett azért sem, mert a két testvér mégcsak nem is volt jó viszonyban.

A Guardian mostani bombasztorijában nem teljesen világos, hogy ki foyltatta le azt a vizsgálatot, ami "nagy valószínűséggel" azt mondta ki, hogy a kémprogram a koronaherceg privát számáról jutott el Bezos telefonjára. A milliárdos által fizetett 2019-2019-es magánnyomozás eredményeit a megszerzett adatokkal együtt ugyanis átadták az amerikai hatóságoknak. Elképzelhető tehát, hogy a brit újság által most megírt következtetésre az amerikai titkosszolgálatok szakértői jutottak.

A Guardian úgy tudja, hogy a szaúdi herceg személyes beavatkozására utaló vizsgálati eredményt annak készítői eljuttatták  Agnès Callamardnak, az ENSZ jelentéstevőjének, aki a politikai megrendelésre végrehajtott gyilkosságokkal foglalkozik. A brit újság úgy tudja, hogy Callamard stábja annyira hitelesnek találta az anyagot, hogy arra készülnek, formálisan is megkeresik a szaúdi felet az ügyben. Callmardék voltak azok, akik a saját vizsgálódásaikra alapozva tavaly kimondták, hogy "hitelt érdemlő bizonyítékokat" találtak arra, hogy Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolását személyesen a koronaherceg rendelte el.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.