Piacra kerül az első gyógyszer a földimogyoró-allergia ellen

Az amerikai egészségügyi hatóságok zöld utat adtak egy, a földimogyoró-allergia ellen gyerekek és tinédzserek (4 és 17 éves kor között) számára kifejlesztett gyógyszerkészítménynek.

A Palforzia nevű készítményt az Aimmune Therapeutics dobhatja piacra, működését tekintve pedig hasonló a néhány már gyakorlattá vált allergiakezelésnek: a készítménnyel fokozatosan lehet adagolni a földimogyoró-fehérjét, aztán növelni a mennyiségét, hogy a beteg szervezete hozzászokjon.

A készítmény tehát nem a klasszikus értelemben vett gyógyszer, de sokkal könnyebbé teheti a terápiás kezelést, amely a földimogyoró-fehérje folyamatos adagolásából áll szigorú megfigyelés mellett: a pácienseknek hat hónapig ellenőrzött körülmények között adják a készítményt, amit később otthon is beadhatnak maguknak.

Az USA-ban, ahogy Európában is az elmúlt évtizedekeben, radikálisan megemelkedett a különféle ételallergiások száma, a tünetek jelentős része súlyos, vagy akár halálos is lehet. Az Egyesült Államokban jelenleg hárommillióan allergiásak a földimogyoróra, ennek fele 4 és 17 év közötti. (Bloomberg)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér