Gyilkossággal gyanúsítják a lesothói miniszterelnök nejét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Thomas Thabane és neje, Maisaiah Thabane Thomas beiktatásán 2017 júniusában. Maisaiah-t kedden gyilkosság vádjával vették őrizetbe, a gyanú szerint ő ölhette meg férje előző nejét.Fotó: SAMSON MOTIKOE/AFP

Gyilkossággal vádolják Maesaiah Thabanét, a lesothói miniszterelnök, Thomas Thabane nejét. A First Lady kedden végül feladta magát, de előtte még megpróbálta elhagyni a csak Dél-Afrikával határos országot.

A vád szerint Maesaiah Thabane ölhette meg férje előző nejét, Lipolelo Thabanét két nappal Thomas Thabane beiktatása előtt 2017-ben. A leendő miniszterelnök ekkor már elmérgesedett válóperben volt Lipolelo Thabanéval.

Lipolelo megölésével eleinte ismeretlen fegyveres férfiakat gyanúsítottak, de a nyomozás során kiderült, hogy a történet ennél sokkal kalandosabb. Január 10-én elfogató parancsot adtak ki a First Lady ellen, aki ekkor eltűnt.

A rendőrség tájékoztatása szerint most az őrizetükben van, hivatalosan szerdán emelhetnek vádat ellene. Bírósági meghallgatásán dönthetnek arról is, hogy óvadék ellenében szabadlábon maradhat-e. A rendőrség, tekintettel arra, hogy hetekig bujkált és megpróbálta elhagyni az országot, ellenzi a szabadon bocsátását.

Az ügy komoly politikai válságot robbantott ki, mivel több bizonyíték is arra utal, hogy a miniszterelnök, Thomas Thabane is érintett lehet. A januárban a bíróságra benyújtott iratok alapján a rendőrség a gyilkosság helyszínén zajló telefonforgalmazás adatait elemezve arra jutott, hogy egy, a helyszínről indított hívás címzettje maga a miniszterelnök volt. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér