Legalább kétszáz, az USA-ból kitoloncolt salvadori menedékkérő esett bűncselekmény áldozatául

külföld
2020 február 05., 08:31

Legalább kétszáz salvadori menedékkérőt gyilkoltak vagy erőszakoltak meg 2013-19 között azután, hogy az amerikai hatóságok a kérelmüket elutasítva visszatoloncolták őket szülőhazájukba, állítja a Human Rights Watch saját nyomozása adataira hivatkozva.

Jelentésük szerint a gyilkosságokat részben bűnözők, részben viszont a hatóságok - a rendőrség, a katonaság, vagy ezek halálbrigádjai - követték el. Az áldozatok többségével az USA-ból történt kitoloncolásukat követő két éven belül végeztek, javarészt azok, akik elől az USA-ba menekültek.

Salvador a világ egyik legveszélyesebb országa, a teljes népesség arányában a gyilkosságok és a szexuális erőszak számában is a világelsők közé tartozik. A helyzet súlyosságára jellemző, hogy az elmúlt évtizedben többen tűntek el az országban, mint az 1979-92 közti polgárháború 13 éve alatt.

Emiatt 2017-ben már hatvanezer salvadori próbált az Egyesült Államokban menedéket kérni. De hiába jól dokumentált az országban tomboló erőszak, az Egyesült Államok a mai napig rendszeresen toloncol vissza oda menedékkérőket.

A HRW példaként egy bizonyos Javier történetét idézte fel, aki kamaszként, 17 éves korában, 2010-ben menekült el az országból, amikor erőszakkal próbálta beszervezni a rettegett MS13 gang. És bár édesanyja már az Egyesült Államokban élt, az amerikai hatóságok 2017-ben mégis elutasították menedékkérelmét, és visszatoloncolták. Négy hónappal később az MS13 meggyilkolta. (Via The Guardian)