Széklettel is terjed a koronavírus

A cseppfertőzés mellett a beteg székletével történő terjedés lehet a korona- vagy Vuhan-vírus terjedésének másodlagos útja - állapították meg kínai kutatók. 

Az eredményeket ismertető Journal of the American Medical Association szakfolyóirat szerint egy vizsgált vuhani kórház 138 pácienséből 14 esetében egy vagy két napig tartó hasmenéssel és hányással kezdődött a betegség, mielőtt kialakultak volna a légzőszervi problémáik - írja a 24.hu. Ezt tapasztalták az új koronavírussal diagnosztizált első amerikai páciensnél is és a The Lancet című nemzetközi orvosi lapban is leírtak hasonló eseteket. Ezeknek az embereknek a székletében is jelen volt a vírus.

A betegség így hatékonyabban terjedhet, például kórházi vécéken keresztül.

A koronavírus rokonának számító SARS 2003-ban például százakat fertőzött meg egy hongkongi lakótömbben úgy, hogy a vécékből-fürdőszobákból felszálló és keringő meleg levegő vitte magával a vírust. A koronavírusról még nem tudják, hogy szabad levegőn életképes-e és milyen hőmérséklet kell a szaporodásához.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.