Orbán: Nincs olyan, hogy liberális, az a diplomás kommunista

politika
2020 február 16., 13:30

Vasárnap délután zajlott Orbán Viktor miniszterelnök évértékelője, a kormányfő többek között arról beszélt, hogy

olyan nem is létezik, hogy liberális, az csak a diplomás kommunista elnevezése.

Orbán Viktor szerint Soros György a rendszerváltás óta három alkalommal próbálta kifosztani Magyarországot, 1990-ben az államadósság felvásárlásának kísérletével, 1994-ben az OTP felvásárlásának kísérletével, majd 2015-ben a menekültválság során.

A miniszterelnök a gyöngyöspatai kártérítések kapcsán arról beszélt, hogy a származása senkinek nem jelenthet hátrányt, de előnyt sem Magyarországon. Ismét elmondta, hogy Soros Györgyhöz köthető szervezeteket lát az éveken át szegregáltan oktatott roma gyerekek családjainak fizetett kártérítési ügy mögött.

Orbán, aki a saját kormányzásának teljesítményét és értékelte, arról beszélt, hogy az elmúlt 10 év volt a legsikeresebb Magyarországon az elmúlt 100 év történetében.

A miniszterelnök a haderőfejlesztések kapcsán azt is elmondta, hogy szeretnék, ha a katonák gyakrabban vennének részt kormányzati rendezvényeken, és növekedne megbecsülésük, „úgy, ahogy ez régen volt”.

Az aranykor kihirdetés helyett viszont riadót kell fújni a miniszterelnök szerint, ennek oka a klímaválság, a demográfiai válság, és az európai gazdaság előtt álló nehézségek.

Orbán szerint a héten klímavédelmi akciótervet fogadott el a kormány, ennek keretében faültetési program indul, növelik a naperőművek kapacitását, betiltják az egyszer használatos műanyagokat, és felszámolják az illegális szemétlerakókat, támogatják az elektromos autók vásárlását.

A miniszterelnök szerint a népességcsökkenést ugyan nem sikerült megállítani, de 90 ezerrel több gyerek született, mintha a 2010-es pályán marad Magyarország.

Orbán Viktor arról beszélt, hogy az EU gazdasági nehézségei azért érinthetik érzékenyen Magyarországot, mert az exportunk 85 százaléka oda irányul.

Orbán Viktor szerint most két évig nem lesz kampány, 2020 és 2021 a kormányzásról kell szóljon. Az ellenzéket, akik szerintem minden áron vissza akarnak kapaszkodni a hatalomba, úgy írta le: nyilas kis gatya, vörös mellény, rajta szivárvány kitűző.

Magyari Péter hamarosan jelentkezik a beszéd részletes elemzésével itt a 444-en.