Hat éve nem látott tempóban zsugorodott a japán gazdaság 2019 végén

Japán vásárlók rohama 2019. szeptember 30-án, egy nappal az áfaemelés előtt. A legfrissebb adatok szerint 2,9 százalékkal esett vissza a fogyasztás 2019 utolsó negyedévében, nagyban hozzájárulva a GDP éves szintre vetítve 6,3 százalékos visszaeséséhez.Fotó: Atsushi Taketazu/The Yomiuri Shimbun

2014 óta nem tapasztalt mértékben zsugorodott 2019 utolsó negyedévében Japán gazdasága. Éves szintre vetítve 2019 októbere és decembere között 6,3 százalékkal esett vissza az ország GDP-je.

Ez különösen rossz hír most, amikor attól tartanak, hogy a koronavírus okozta járvány tovább lassíthatja a gazdaságot 2020 első negyedévében.

A visszaesésnek elsősorban belső okai vannak: a fogyasztás 2,9 százalékkal, a tőkebefektetések 3,7 százalékkal csökkentek. Előbbinek oka lehet, hogy októberben 8-ról 10 százalékra emelték az áfát, és abban a hónapban tájfun is pusztított az országban. 2014-ben amúgy szintén az áfaemelés okozott még ennél is nagyobb, éves szinten 7,4 százalékos visszaesést az év harmadik negyedévében. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér