Egy német nagymama legóból épít rámpákat a kerekesszékeseknek

Egy kerekesszékes nagymama szalonok és kávézók elé színes legóból épít rámpákat a németországi Hanau városában, hogy ezzel felhívja a figyelmet az akadálymentesítés fontosságára, írja a Reuters.

A 62 éves nő, Rita Ebel még 25 évvel ezelőtt került kerekesszékbe egy autóbaleset miatt, ezért gyakran szembesül azzal a problémával, hogy a magas küszöbök és padkák miatt nem tud bejutni bizonyos helyekre. Ebben egyébként Magyarországon is elég rosszul állunk.

„Számomra ez arról szól, hogy megpróbáljuk egy kicsit érzékenyíteni a világot az akadálymentes közlekedésre" - mondja Rita.

A rámpák építésében a férje is segédkezik, naponta akár 2-3 órát is eltöltenek legózással, egy-egy rámpa pedig több száz színes építőelemet is tartalmaz. Az építőelemeket családoktól szerzik be, akik adományként adják a már nem használt játékot.

„Senki nem halad el úgy a legórámpa mellett, hogy ne nézné meg. Legyen szó gyerekekről, akik megpróbálnak kiszedni egy-egy építőelemet vagy felnőttekről, akik előkapják a mobiltelefonukat és képet csinálnak” - meséli Rita.

Ezt az egyik szalon tulajdonosa is meg tudja erősíteni, aki szerint remek az ötlet, mindenki vidámabb lesz, amikor meglátja a legórámpát.

A nagyi ötlete már külföldön is kezd hódítani, küldött néhány készítményt Ausztriába és Svájcba is, de már Spanyolországból és az USA-ból is érdeklődtek. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér