Február legvégén békét köthet az USA a tálibokkal

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Február 29-én békeszerződést tervez aláírni a tálibokkal az Egyesült Államok, jelentette a Washington Post Mike Pompeo külügyminiszterre hivatkozva. Ennek persze feltétele, hogy addig kitartson a szombaton kezdődő tűzszünet, amitől az erőszakos cselekményének számának csökkenését várják.

Hivatalosan amúgy nem tűzszünetnek hívják a szombaton kezdődő időszakot, mert az USA fenntartotta magának a jogot terrorellenes műveletei folytatására. De abban megegyeztek, hogy minden, egymás ellen tervezett offenzívát felfüggesztenek.

"Az amerikai tárgyalók egyetértésre jutottak Dohában a Talibánnal az erőszak számottevő és országos csökkentéséről Afganisztánban" - jelentette be pénteki közleményében Mike Pompeo a katari fővárosban zajló amerikai-tálib egyeztetésekre utalva. "Ennek sikeres végrehajtása esetén aláírhatjuk az amerikai-tálib megállapodást. Arra készülünk, hogy február 29-én aláírjuk az egyezményt" - közölte.

A Talibán közleménye szerint "mindkét fél a megfelelő biztonsági helyzet előállításán fog dolgozni az aláírás dátuma előtt". Az egyezménynek fogolycsere is része lesz. Az amerikaiakkal kötött egyezmény után a tálibok és az afgán kormány között is tárgyalások kezdődnek majd.

Zalmay Hhalilzad, az amerikaiak főtárgyalója "óvatos optimizmusról" beszélt, mert szerinte Afganisztánon kívül és belül is vannak csoportok, amik belerondíthatnak a dologba, mert nem áll érdeküben a békekötés. (Via The Washington Post)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér