Feljelentették az új horvát elnök beiktatásán a himnuszt éneklő horvát énekesnőt

Egy felháborodott állampolgár feljelentette Josipa Lisac énekesnőt, aki az új horvát elnök, Zoran Milanović beiktatásán Zvjezdan Ružić jazz-zongorista kíséretében valóban saját értelmezésben, nem a hivatalos változatban adta elő az ország nemzeti himnuszát.

Lisac, aki 53 éves karrierje során több tucat díjat nyert már, ismert egyéni öltözködési és előadói stílusáról.

Boško Županović üzletembert annyira felháborította az amerikai stílusú himnuszéneklés, hogy büntetőfeljelentést tett. Szerinte Lisac direkt "gúnyos intonációkat" használt, hogy nevetségessé tegye az országot. "Nem akarok sajtófigyelmet. Azért vettem a fáradságot a feljelentés megírására, mert állampolgári kötelességemnek tekintettem" - nyilatkozta az Index.hr hírszájtnak.

A horvát lemezkiadók és a zenészek szövetsége közös közleményben utasította vissza a vádat, amely szerintük "nincs tekintettel a művészi szabadságra", és "további jele annak, hogy olyan társadalomban élünk, ahol az alapvető emberi és kulturális értékek is megkérdőjeleződnek". Azt is közölték, hogy a 70 éves művésznő nem kíván nyilvánosan reagálni az őt ért vádakra. (Via BBC)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér