"Ebből még baj lehet", üzente az amerikaiaknak a járványügyi központ

Az amerikaiaknak fel kell készülniük arra, hogy a koronavírus az Egyesült Államokban is terjedni kezd, közölte kedden a CDC, az amerikai járványügyi központ. "Nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e, sokkal inkább az, hogy mikor" - mondta Nancy Messonnier, a Nemzeti Immunizációs és Légzőszervi Betegség Központ igazgatója.

Alex Azar (b) egészségügyi miniszter és Nancy Messonnier (középen) keddi sajtótájékoztatójukon azt mondták, csak az a kérdés, hogy mikor éri el a koronavírus-járvány az Egyesült Államokat.Fotó: Samuel Corum/AFP

Mint mondta, sem neki, sem a közegészségügyi hivatalnokoknak nincs sejtésök arról, hogy a járvány enyhe vagy súlyos lesz, de abban biztosak, hogy lesz, és az amerikaiaknak fel kell készülniük rá, hogy ez komoly zavarokat okoz majd a mindennapjaikban. "Készüljenek úgy, hogy ebből még baj lehet" - mondta.

Az amerikai egészségügyi Miniszter, Alex M. Azar II hasonlóan pesszimista volt keddi szenátusi bizottsági meghallgatásán. "Ez példa nélküli, jó eséllyel nagyon súlyos kihívás globálisan" - mondta. Tájékoztatása szerint a szövetségi és helyi egészségügyi hivataloknak akár 300 millió maszkot is be kell szerezniük, illetve plusz lélegeztetőgépekre is szükség lesz a kórházakban, hogy felkészülten várják a járvány kirobbanását.

"Nem tudjuk hermetikusan elzárni az országot a vírus elől. Realistának kell lennünk e tekintetben" - mondta Azar.

Az Indiában tartózkodó Donald Trump a szakemberekkel szemben nagyon is magabiztos. Szerinte az egyesült államok "nagyon is képes" megvédeni magát a járvány terjedésétől. "Szerintem ez a helyzet lassan megoldja magát" - mondta sajtótájékoztatóján. (Via The New York Times)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér