Jogköröket vett vissza a közgyűlés Nagykanizsa fideszes polgármesterétől

POLITIKA
2020 február 27., 20:43

Elfogadta Nagykanizsa kb. 35 milliárd forintos főösszegű költségvetését a város közgyűlése, de a Fidesz-KDNP-s polgármester eddigi döntési jogkörei közül többet az önkormányzati bizottságoknak adott át az ellenzéki többségű testület, emiatt a kormánypárti képviselők elhagyták az üléstermet.

Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester idézte a könyvvizsgáló jelentését, ami szerint biztosított a pénzügyi egyensúly, a város adósságot nem tervezett, hiteltörlesztése nincs. Azt mondta, a 35 milliárdos költségvetési főösszeg nagyobb része a már korábban tervezett nagyberuházások pénzügyi fedezetéből adódik, így kb. 10 milliárdos mozgástere van a városnak.

A több órán át tartó vita során a Fidesz-KDNP képviselői nem tartották elfogadhatónak a költségvetést, míg a többséget adó Éljen Városunk Egyesület (ÉVE) tagjai többek között azzal érveltek, hogy a kormány elmúlt évekbeli döntéseivel fokozatosan szűkítette a város anyagi mozgásterét – írja az MTI.

Végül az ellenzéki képviselők 8:7 arányú támogatásával fogadták el a költségvetést, de annak módosításaként 20-ról 3,5 millió forintra csökkentették a polgármester támogatási keretét, és új javaslatként 1-1 millió forintos képviselői keretet is megszavaztak a 14 városatyának.

A közgyűlési többség javaslatára arról is határoztak, hogy a polgármester döntési jogkörei közül többet visszaadnak bizottsági vagy közgyűlési hatáskörbe, amiről Balogh László azt mondta, hogy az:„a népfelség elvének megsértése”.

Az ÉVE képviselői azzal érveltek, hogy a Fidesz-KDNP által irányított korábbi testületek adtak át közgyűlési jogköröket a polgármesternek, most csak visszahelyezték ezeket a döntési jogokat.

A szavazás előtt a Fidesz-KDNP frakciójának mind a 6 képviselője tiltakozásként kivonult az ülésteremből.

photo_camera Illusztráció: Tuba Zoltán/képszerkesztőség

A Zala Megyei Kormányhivatal törvényességi kifogására módosították a közgyűlés szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), mert a testület „túlterjeszkedett” a hatáskörén, amikor a közgyűlési előterjesztéseket illetően ellenjegyzési jogot biztosított – az alpolgármesterek helyett tevékenykedő – tanácsnokoknak. Az ellenjegyzés helyett véleményezés került a rendeletbe, de az ellenzéki többség jelezte: már a kormánypártok irányítása idején is a kifogásolt kifejezés szerepelt az szmsz-ben.

Az eddigi négy mellé egy ötödik (nemzetpolitikai és kulturális ügyekért felelős) tanácsnokot is választottak az ÉVE javaslatára. Bár az ülésen többször is szóba került, hogy a törvényességi kifogás ellenére továbbra sincs alpolgármestere Nagykanizsának, a megválasztására ezúttal nem volt előterjesztés. (MTI)