Gyurcsány azért támadta az EU-t, mert nincs epidemológiai központja, pedig annyira van, hogy Gyurcsány államtitkára volt az első elnöke

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A DK vasárnapi pártkongresszusán az újraválasztott elnök, Gyurcsány Ferenc beszéde közben ritka pillanatot élhettünk át. Az elkötelezetten EU-, sőt Európai Egyesült Államok-párti politikus az Uniót kritizálta a koronavírus-járvány miatt. Azon belül azért, hogy nincs fertőző betegségekkel foglakozó európai szervezet. Beszámolómban így idéztem fel a pillanatot:

“Van Európának epidemológiai központja? “ - tette fel a szónoki kérdést egy orvosszakmailag kifogástalan pedigréjű bölömbika számonkérő hangján. “Nincs” - suttogtam magam elé a felismeréstől lefagyva, többszáz lesokkolt hallgatótársammal együtt. 

Nagy mázlija az Európai Uniónak, hogy Orbán Viktor után még egy ekkora formátumú magyar reformer segít neki megújulni.

Csakhogy - mint arra olvasónk, Balázs felhívta a figyelmemet - az EU-nak baromira van epidemológiai, vagyis fertőző betegségekkel foglalkozó központja. Úgy hívják, hogy European Centre for Disease Prevention and Control, magyar nevén az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ.

A szervezetet öndefiníciója szerint kifejezetten a fertőző betegségek elleni közös védekezés megszervezésére hozták létre. És ami a legjobb, az ECDC alapító igazgatója egy magyar, Jakab Zsuzsanna volt

Nem is akármilyen magyar: 

az azt megelőzően nemzetközi szervezeteknél dolgozó szakember Gyurcsány Ferenc első kormányának egészségügyi államtitkára volt, 

innen pályázta meg és nyerte el az ECDC vezetői posztját 2005-ben. Ami annak idején ráadásul igazi bombahír volt, Jakab volt ugyanis az első a 2004-ben frissen csatlakozott 10 új uniós tagország polgárai közül, aki EU-s intézményt vezethetett.

update: Jelentkezett a DK, akik a következő reakciót küldték a cikkhez:

"Gyurcsány Ferenc természetesen tisztában van az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ létezésével, az említett epidemológiai központ azonban csupán koordinációs központként működik jelenleg az Európai Unióban, mely információcserére -, átadásra, tájékoztatásra ugyan alkalmas lehet, de valódi jogkörökkel nem rendelkezik. Gyurcsány Ferenc éppen ezért egy olyan közös EU-s hatóság létrehozására tett javaslatot a beszédében, amely határokon átnyúló, valódi jogkörökkel rendelkezne, amely tényleges intézkedésre, eljárás lefolytatására, majd döntéshozatalra nem csak képes, de jogosult is lenne egy Európát is érintő járvány esetén."

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó