A koronavírus hozhatja el a brit légitársaság csődjét

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

A brit Sky News és az ITV is arról számolt be szerdán, hogy a brit regionális légitársaságnak, a Flybe-nek elfogyott a pénze, és nem fogják tudni kihúzni a hónap végéig sem. A Flybe hányatott helyzetén a koronavírus ronthatott tovább, miután a vírus terjedése miatt Nagy-Britanniában is visszaesett a repülővel utazók száma. 

A Flybe már a koronavírus kitörése előtt is rosszul állt és korábban már 100 millió fontos állami kölcsönt kértek a kormánytól, ugyanakkor a Financial Times épp szerdán írt arról, hogy nem sok esély van arra, hogy megkapják az állami támogatást. 

A Flybe Európa egyik legnagyobb regionális közlekedési vállalata, a brit belföldi repülőutak 40 százaléka történik a járataikon, évente kilencmillió utasuk van és kétezer embert foglalkoztatnak. 

Fotó: Nicolas Economou/NurPhoto

A légitársaság kimentéséről hónapok óta zajlanak tárgyalások, de a kiszivárgott hírek szerint a vállalat igényei, illetve a kormány által támasztott feltételek között jelentős különbségek húzódnak, ezért várhatóan nem lesz semmi a mentőhitelből. 

A támogatásról a döntést február elejére várta mindenki, de a brit kormány körüli folyamatok lassították az egyeztetéseket, ráadásul közben a Flybe számos ingatlanát jelzálog alá rakták, ami tovább bonyolította az állami szerepvállalás kérdését. 

A Flybe korábban azzal érvelt a megmentése mellett, hogy 120 útja közül 88 egyetlen másik társaságnál sem érhető el, azaz számos összeköttetés végleg megszűnne, ha nekik végük lenne. A kormányban állítólag épp ezért terveket készítenek, hogy ha esetleg bedőlne a társaság, a legfontosabb kieső útvonalakat más légitársaságok lefedjék. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér