Egész Ausztriában kijárási korlátozásokat vezetnek be

Egészségügy
2020 március 15., 11:26

Sebastian Kurz osztrák kancellár kijárási korlátozásokat jelentett be Ausztria egész területére. Hétfőtől csak három okból hagyhatja el bárki a házát vagy lakását:

  • ha halaszthatatlan munkája van;
  • ha élelmiszert kell vásárolnia vagy más hasonlóan sürgős beszerzést intéznie;
  • ha valaki másnak segítségre van szüksége, és oda indul.

Csak egyedül lehet utcára menni, vagy legfeljebb olyannal akivel együtt is lakik az illető.

Kurz szerint a rendőrség ellenőrizni fogja a köztereket, és a nagyobb csoportosulásokat arra fogják kérni, hogy oszoljanak fel – írja a Krone.

Spanyolországban – ahol már az olaszországinál is súlyosabbnak tűnik a helyzet – szintén kiürültek a terek, ott is hasonlóan szigorú korlátozásokat vezettek be, hogy útját állják a koronavírus további terjedésének – írja a Reuters.

Franciaország elővigyázatosságból csökkenti a repülőgépek, a vasút és a távolsági autóbusz közlekedését a városok között – írja a Guardian.

Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány, mert délelőtt már 231-re emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma – jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök.

„Alapvető fontosságú intézkedés felé tartunk. (…) Valószínűleg a maximálishoz”

– mondta Andrej Babis, később úgy pontosítva, hogy valószínűleg egész Csehországot érintő vesztegzárról lesz szó. A kormányfő fontosnak nevezte, hogy az emberek kizárólag csak munkába járjanak, onnan pedig menjenek haza. „Fenn kell tartanunk a gazdaságot, a termelést” – mondta. Szerinte valószínű, hogy a csehországi fertőzöttek száma estére eléri a 300-at. Délután újabb rendkívüli ülést tart a kormány, ami dönthet a további intézkedésekről, egy országos válságstáb felállításáról. A válságstábot Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vezetné, aki képzett járványügyi szakember – írja az MTI.

Közép-Ázsiában is romlik a helyzet

A 34 milliós Üzbegisztánban az első ismert fertőzött franciaországi látogatásról tért vissza nemrég hazájába – közölte az üzbég egészségügyi minisztérium. A kormány egyúttal elrendelte az iskolák bezárását hétfőtől kezdődően 3 hétre, és lemondták az összes rendezvényt. Az üzbég állami légitársaság törli vagy ritkítja Nyugat-Európába és Ázsiába tervezett járatait április végéig. Lezárták a határokat az autós forgalom elől, és hamarosan a vasúti közlekedésre vonatkozóan is hasonló rendelkezést léptetnek életbe.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök vészhelyzetet hirdetett. A rendelete értelmében a diplomatákon és a kormányzati engedéllyel rendelkező személyeken kívül senki nem léphet be az országba, illetve távozhat onnan. Kazahsztánban nyolc koronavírus-fertőzöttet tartanak számon.

Kirgizisztánban is bezárnak az iskolák hétfőtől három hétre, bár az országban a hatóságok még nem tudnak fertőzöttről – írja az MTI.