WHO a világ országainak: Teszteljetek, teszteljetek, teszteljetek!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) friss figyelmeztetése szerint a koronavírus-járvány korszakunk meghatározó közegészségügyi válsága, és arra szólították fel az országokat, hogy minden gyanús esetet teszteljenek. 

Miközben világszerte egyre több országban vezetnek be korlátozó intézkedéseket a járvány megállítása érdekében, nagy eltérés mutatkozik abban, hogy az egyes országokban milyen esetben végeznek szűrőteszteket és hány tesztet készítenek. 

A WHO szerint viszont a leghatékonyabb módszer a járvány lelassítására a tesztelések felpörgetése. A WHO főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus genfi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, egyszerű üzenetük van minden ország számára: tesztelni, tesztelni, tesztelni. Szerinte ugyanis a tesztelés nélkül nem lehet a fertőzött személyeket elkülöníteni, és ezzel megtörni a fertőzési láncolatot. Ghebreyesus szerint mindenkit, akinek kapcsolata volt fertőzöttekkel legalább a tünetek megjelenését megelőző 48 órában, tesztelni kell. 

Tedros Adhanom GhebreyesusFotó: Fabrice Coffrini/AFP

A WHO eddig 1,5 millió tesztet küldött el 120 országba, ugyanakkor a főigazgató szavai szerint a világ még nem elég felkészült megfelelő mennyiségű teszt elvégzésére. 

A főigazgató kitért arra is, hogy ahol nincs elegendő kórházi ágy az enyhébb esetek ellátására, ott a betegek gyógyulhatnak otthon, de a fertőzöttek ekkor se osztozzanak közös ágyon és lehetőleg fürdőszobán sem, és lehetőleg csak egyetlen családtag gondozza őket, olyasvalaki, aki jó egészségnek örvend.

A WHO igazgatója kitért arra is, hogy ugyan a 60 év felettiekre jelenti a legnagyobb veszélyt a vírus, de már gyerekek is haltak meg a koronavírus-fertőzés következtében. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.