Már fellebbezési időn belül repülőre tették volna a 13 kiutasított iráni egyetemistát

járvány
2020 március 18., 11:49

Szerda reggelre helyet foglalt az idegenrendészet egy Katarba tartó gépen annak a 13 iráni egyetemistának, akiket a napokban utasított ki Magyarországról az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság (OIF), miután járványügyi szabályok megszegése miatt rendőrségi eljárás indult ellenük.

Ők azok a koronavírus-fertőzés esélye miatt hatósági karanténba helyezett diákok, akiket többek között a karantén elhagyásával, és az egészségügyi személyzettel szembeni agresszív viselkedéssel vádoltak meg a magyar hatóságok. Egyikük jogi képviseletét a Magyar Helsinki Bizottság látja el, ők adtak hírt a történtekről.

Szekeres Zsolt, a szervezet jogásza a 444-nek elmondta, ügyfele, egy fiatal iráni nő kedd este kapott levelet az OIF-tól arról, hogy a hatóság megszervezte a távozását az országból, egy Katari gépre váltottak neki jegyet. Szekeres úgy tudja, mindegyik iráni diák kapott ilyen levelet, amiben arra szólították fel őket, jelenjenek meg hajnali 5 órakor a Liszt Ferenc repülőtéren, hogy felszállhassanak ugyanarra a gépre.

A hallgatók azonban nem tettek eleget a felszólításnak, időközben fellebbeztek a határozat ellen, „bírósági felülvizsgálatot és azonnali jogvédelmet kértek az ügyükkel kapcsolatban” - mondta Szekeres Zsolt. Hozzátette, a kitoloncolási gyakorlatban szokatlan gyorsasággal megszervezték a hatóságok a 13 érintett elutazását, meg sem várva a 8 napos jogorvoslat-benyújtási határidő lejártát, ami szerinte minimum aggályos gyakorlat.

Ha az azonnali jogvédelmet a bíróság megítéli, az azt jelenti, az iráni diákokat addig nem lehet majd kitoloncolni, amíg döntés nem született a jogorvoslati kérelmükben. Erre azért van szükség Szekeres szerint, mert . 

„ha a kitoloncolás megtörténne, és távollétükben a bíróság mégis úgy határozna, hogy a kiutasítás törvénysértő volt, akkor azt már nem lehetne jóvá tenni.”

A diákoknak ugyanis a jelenlegi járványügyi helyzetben alig lenne esélyük visszatérni Magyarországra Iránból. Most oda visszaküldeni őket, ahol a COVID-19 járvány a leginkább tombol, ráadásul gyakorlatilag az életük veszélyeztetése lenne -  érvel jogvédő szervezet.

A Helsinki Bizottság egyébként azt is problémásnak találja, hogy a hatóságok nem tisztázták, ki milyen személyes szerepet játszott a szabályok esetleges megsértésében az iráni diákok közül. Az ő ügyfelük például azt állítja, semmilyen rendbontásban nem vett részt, és betartotta az utasításokat.

„A jelek arra mutatnak, hogy kollektív büntetésről van szó, ami sérti az ártatlanság vélelmét és a tisztességes eljáráshoz való jogot. A tettével arányos következményeket annak kell viselnie, aki valamit elkövetett, a többi csoportjához tartozó embernek pedig nem” - fogalmaz a szervezet közleménye.

Pedig a kiutasításnak komoly következményei lennének a diákokra nézve: utána három évig beutazási tilalom vonatkozna rájuk, ami eddigi egyetemi tanulmányaikat tehetné tönkre.