Mi lehet azokkal a Lego-darabkákkal, amiket 30-40 éve dobtak az óceánba?

Nehéz megbecsülni, mennyi időbe telik, mire lebomlik az óceánok mélyén felhalmozódott, óriási mennyiségű műanyagszemét, hiszen nagy részének fogalmunk sincs az eredetéről. De vannak olyan műanyagdarabkák, amelyek  a formájuk alapján akár évek múltán is könnyen beazonosíthatók, mégpedig:

a legók.Ráadásul, mivel a Lego időnként lecseréli a gyártás során felhasznált kémiai anyagokat, a darabkák alapos vizsgálatával a gyártás időpontja is megmondható. 

A Plymouth-i Egyetem kutatói most fogtak egy rakás, partra mosott Lego-darabot, amiket önkéntesek gyűjtöttek össze Cornwallnál az elmúlt tíz évben. Megvizsgálták őket, és számos esetben kadmiumot találtak, amit a 70-es években használtak a világossárga és vörös darabkák előállítására, egészen addig, amíg a 80-as évek elején be nem tiltották az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt.  

Ezek se ma fognak lebomlaniFotó: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix/AFP

Ezeket a darabkákat aztán összehasonlítottak olyan, szintén a 70-es években készült darabkákkal, amelyek nem voltak kitéve hasonló, erodáló hatásoknak. Arra jutottak, hogy a parton talált darabok 3-40 százalékot vesztettek a tömegükből az elmúlt 30-40 évben, mióta koptatja őket a természet. Ez alapján pedig azt becsülték, hogy

legalább 100, de akár 1300 évbe is beletelik, mire teljesen lebomlik egyetlen Lego-darabka.Összehasonlításképp, a műanyagpalackok néhány évtized alatt bomlanak le az óceánban, az elektronikai eszközök és más, masszív műanyagtárgyak lebomlási ideje viszont közelebb állhat a legókéhoz. (ScienceNews)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér