Mi lehet azokkal a Lego-darabkákkal, amiket 30-40 éve dobtak az óceánba?

444 Hírlevelek
Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Nehéz megbecsülni, mennyi időbe telik, mire lebomlik az óceánok mélyén felhalmozódott, óriási mennyiségű műanyagszemét, hiszen nagy részének fogalmunk sincs az eredetéről. De vannak olyan műanyagdarabkák, amelyek  a formájuk alapján akár évek múltán is könnyen beazonosíthatók, mégpedig:

a legók.Ráadásul, mivel a Lego időnként lecseréli a gyártás során felhasznált kémiai anyagokat, a darabkák alapos vizsgálatával a gyártás időpontja is megmondható. 

A Plymouth-i Egyetem kutatói most fogtak egy rakás, partra mosott Lego-darabot, amiket önkéntesek gyűjtöttek össze Cornwallnál az elmúlt tíz évben. Megvizsgálták őket, és számos esetben kadmiumot találtak, amit a 70-es években használtak a világossárga és vörös darabkák előállítására, egészen addig, amíg a 80-as évek elején be nem tiltották az egészségre gyakorolt káros hatásai miatt.  

Ezek se ma fognak lebomlaniFotó: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix/AFP

Ezeket a darabkákat aztán összehasonlítottak olyan, szintén a 70-es években készült darabkákkal, amelyek nem voltak kitéve hasonló, erodáló hatásoknak. Arra jutottak, hogy a parton talált darabok 3-40 százalékot vesztettek a tömegükből az elmúlt 30-40 évben, mióta koptatja őket a természet. Ez alapján pedig azt becsülték, hogy

legalább 100, de akár 1300 évbe is beletelik, mire teljesen lebomlik egyetlen Lego-darabka.Összehasonlításképp, a műanyagpalackok néhány évtized alatt bomlanak le az óceánban, az elektronikai eszközök és más, masszív műanyagtárgyak lebomlási ideje viszont közelebb állhat a legókéhoz. (ScienceNews)